Afbeelding

Column: €155.000 voor jouw gezonde idee!

Algemeen

Vorige week verscheen dit opmerkelijke bericht op de site van de Gemeente Hellendoorn.
“Heb jij een goed idee op het gebied van gezondheid? De Gemeente Hellendoorn stelt €155.000 beschikbaar zodat jij je plan kunt uitvoeren. Op www.danwistikhetwel.nl is meer informatie te vinden.”
Ik reageerde in eerste instantie nogal sceptisch: hebben ze geld over of zo? Is er een subsidiepotje dat opgemaakt moet worden?

Dinsdag kwam er een persbericht van Rosan Kuipers, raadsadviseur en plaatsvervangend griffier van de gemeente met dezelfde oproep maar nu net iets anders geformuleerd. “De gemeenteraad daagt inwoners uit met een plan te komen. De drie beste plannen worden uitgekozen door wethouder Beintema, vertegenwoordigers van de WMO-raad, cliëntenplatform, ouderenbonden en jongerenraad. Uiteindelijk beslist de raad wie van de drie het plan met de €155.000 mag gaan uitvoeren. 1 februari 2022 zal de winnaar bekend gemaakt worden.”
In het persbericht wordt ook verteld waar het geld vandaan komt:

Uit de opbrengst van het voormalig badhuis Huize Salomonson voor de werknemers van Ten Cate. 

De stichting heeft het geld aan de gemeente geschonken met de uitdrukkelijke wens het voor de gezondheid van de inwoners te gebruiken.

Nou mensen kom op, zou ik zeggen.
Wat kun je met €155.000 doen om de gezondheid van zoveel mensen te bevorderen? De gemeente doet zelf de suggestie van een “beweegtuin”. Toen ik vanmorgen na een stormachtige nacht lopend door de natte natuur daarover nadacht, dacht ik: ga naar buiten, lopen, alleen of in een groepje, wandelschoenen een regenjas aan en alles wat je onrustig en geïrriteerd maakt naast je neerleggen, niet te veel eten, gezond eten, lid worden van een clubje, kaarten of klootschieten, of richt er zelf één op. Aardig zijn en positief.

Maar dat is geen plan, dat is een advies. Dat kost geen €155.000 als ik het hier voor u opschrijf. Toch zou ik het in die hoek zoeken: iedere inwoner er toe aan zetten om na te denken over de vraag: wat heb ik nodig om gezond te leven, me wel te bevinden en wat kan ik daar aan doen? In mijn eentje en samen met anderen? 

Wat zou uw/jouw antwoord zijn?

weedebee

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17