De bus waarin je duurzaam te werk moet gaan, om aan de stijgende temperatuur te ontsnappen.
De bus waarin je duurzaam te werk moet gaan, om aan de stijgende temperatuur te ontsnappen.

‘Je kunt zelfs duurzaam ontsnappen’

Algemeen

De afgelopen weken zijn er al diverse berichten over duurzaamheid voorbij gekomen. Acties om je woning te verduurzamen, hergebruik van materialen, energie besparen, alles is wel aan de orde gekomen. Niet zo vreemd, want we zitten in de Maand van de Duurzaamheid.

NIJVERDAL - De laatste week van deze maand gaat zaterdag 30 oktober van start met een Duurzaamheidsmarkt op het Henri Dunantplein. “Op de markt hebben we twee bijzondere attracties,” vertelt Nicole Huttenhuis, namens de gemeente. “Allereerst is dat de Energie Escape Bus. Vanaf 10.30 kun je, alleen of in een groep van maximaal acht personen, kijken of je duurzaam en energiebewust genoeg bent om aan de stijgende hitte te ontsnappen. Daarnaast komt het Zone-College uit Almelo met hun Green Mobile Education Centre naar Nijverdal. Zij houden zich volop bezig met innovatie, techniek en duurzaamheid en laten de bezoekers daar via Virtual en Augmented Reality en simulaties kennis mee maken. Beide zijn het bezoeken echt meer dan waard.”

Daar blijft het niet bij. Op de markt vind je kramen van diverse bedrijven en verenigingen die zich met duurzaamheid of fairtrade bezighouden en waar je volop informatie over dit onderwerp kunt vinden. “Zaterdag is het ook de ‘nacht van de nacht’,” vertelt Nicole verder. “Een landelijke actie om zoveel mogelijk verlichting te doven, waar wij als gemeente aan meewerken door de lichten in het Huis voor Cultuur en Bestuur en op het Dunantplein uit te doen. We hebben overwogen de straatverlichting hierin mee te nemen, maar dat kan niet in verband met de verkeersveiligheid. Zaterdag is er verder nog de duurzame huizenroute. Bewoners die hun huis verduurzaamd hebben, nodigen bezoekers uit een kijkje te nemen en vertellen wat er voor hun bij kwam kijken. Zo kunnen anderen weer ideeën opdoen.”

Fairtrade

Duurzaamheid en fairtrade liggen dicht bij elkaar en omdat het vanaf 30 oktober Fairtradeweek is, zocht de Werkgroep Fairtrade samenwerking met het Platform Duurzaam Hellendoorn en de gemeente. “Het is toeval dat dit nu samenvalt, maar het wel ontzettend leuk dit zo samen op te pakken”, vertelt Rina van den Born, namens de Werkgroep Fairtrade. “Wij presenteren onszelf op de markt zaterdag en brengen diverse fairtrade ondernemers en producten in de gemeente onder de aandacht. We zijn tenslotte niet voor niets ‘fairtrade gemeente’. En als mensen volgende week een product kopen bij een van de fairtrade winkeliers, kunnen ze een kaart krijgen om iemand een theemomentje te geven en zo de fairtrade gedachte verder te delen.”

Op de markt is verder aandacht voor de musical ‘Max Havelaar’ die 22 februari in ZINiN wordt opgevoerd. De week wordt 4 november min of meer afgesloten met een duurzaamheidsavond waar diverse lokale ondernemers aan het woord komen en Jan Willem Erisman een lezing geeft.

Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 1 uur geleden
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 5 uur geleden
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 17 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 19 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern gisteren
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 16 mei, 08:10
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 mei, 08:00