Afbeelding

Die Jorien ben ik niet meer

Algemeen

HELLENDOORN - Wanneer vertel je je omgeving over een chronische ziekte? Bijna een maand geleden stelde Jorien Middelkamp samen met haar broer Ido een deadline. Maandag 1 november plaatste ze haar verhaal op Facebook.
“Ik deed vroeger nog wel eens een poging tot hardlopen”, vertelt Middelkamp. “In 2015 merkte ik dat ik steeds meer struikelde en m’n linkerbeen ging slepen.” Uiteindelijk kwamen er voor de 38-jarige steeds meer klachten bij, maar haar ergste klachten zijn functieverlies van linkerbeen en vermoeidheid. “Veel mensen kennen mij als een andere Jorien. Dingen als veel lopen met de honden en paardrijden, dat gaat niet meer, die Jorien ben ik niet meer.”

Diagnose

Maart 2020 kreeg Middelkamp de diagnose Primair Progressieve Multiple Sclerose (PPMS). “Tijdens de onderzoeken ga je zelf al zoeken, toen kwam ik zelf al bij MS uit. Dat was rond oktober 2019.” Zo’n vijf maanden later kwam de vaststelling. “In maart was ik al enigszins voorbereid op deze diagnose, maar eindelijk had het beestje een naam. Ik had eindelijk een reden voor mijn vage klachten.” De Hellendoorner zegt op dat moment erg nuchter te zijn geweest. “Het was het moment dat de hele wereld in lockdown ging. Toen viel alles weg, zoals het sporten en de fysio. Later ben ik een beetje in een dal terecht gekomen.”

Ontkenning

Er kwam een ontkenningsfase. “Mensen die dichtbij me staan zoals familie en sommige vrienden wisten het al. Ik sprak er soms over, in ieder geval niet vaak.” Iemand die van de situatie wist, omschreef het volgens Middelkamp goed. “Alsof het iemand anders betrof dan mezelf.” Afgelopen half jaar stond in het teken van zelfreflectie. “Dat maakt dat ik er op dit moment anders in sta dan een jaar geleden. Mijn lichaam is ziek en dat is eng. Ik weet niet hoe mijn toekomst eruit ziet, maar hé dat weet niemand.”

Facebook

“Ik heb het lang genoeg uitgesteld en hoe eng ik het ook vind om mijn verhaal te delen, dit is mijn tijd. Ik geloof dat dit doel mij kan helpen in mijn zoektocht naar een nieuw leven, een nieuwe identiteit. Naar mijn nieuwe IK”, schreef Middelkamp op Facebook. “We gaan meedoen met een evenement tegen MS. “Dan wil je toch graag je verhaal delen.” Na enige huivering drukte ze afgelopen maandag op het knopje ‘plaatsen’. “Het heeft wel een kwartier geduurd voordat ik op dat knopje heb gedrukt. Het was voor mij een grote stap.”

Klimmen voor MS

Juni dit jaar kwam vader Ben Middelkamp vertellen dat hij meedoet aan het evenement Klimmen tegen MS, dat volgend jaar op de flanken van Mont Ventoux plaatsvindt. “Het feit dat hij dat voor mij ging doen, dat hoefde van mij echt niet”, zegt Jorien. Het duurde niet lang voordat de Hellendoornse het een fantastisch idee vond. Zo goed zelfs dat ze zelf besloot ook mee te gaan doen. Lopend gaat het niet lukken, maar met een elektrische mountainbike wil ze het in ieder geval proberen. “Ookal kom ik maar tien meter, ik ga meedoen!”

Team Go4Jo

Inmiddels bestaat uit team uit partner Manuel, vader Ben, moeder Ria en broer Ido. Er zijn nog meer enthousiastelingen in de directe omgeving, maar hoeveel mensen er uiteindelijk meelopen of fietsen met Team Go4Jo is nog onbekend. “Met ons team hopen wij een mooi bedrag bij elkaar te kunnen fietsen voor onderzoeken, medicatie en uiteindelijk hopelijk ook genezing.” Op de donatiesite van Klimmen tegen MS heeft het team op moment van schrijven al meer dan 10% van hun streefbedrag. Hierop reageert Jorien kort maar krachtig. “Dat vind ik echt gaaf.” Doneren kan via de website www.klimmentegenms.moves.ms/team/go4jo.

Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 6 uur geleden
Afbeelding
Het einde is in zicht 13 uur geleden
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 18 uur geleden
Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 7 mei, 19:38
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 7 mei, 17:53
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 7 mei, 16:05
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 7 mei, 13:21
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01