De Gagelkealtjes op volle sterkte en helemaal klaar voor een groots en ludiek carnavalsfeest.
De Gagelkealtjes op volle sterkte en helemaal klaar voor een groots en ludiek carnavalsfeest. Foto: Gagelkealtjes

‘Carnaval is een feest voor iedereen’

Algemeen

Na het sobere carnavalsfeest dit jaar is het tijd voor een spetterend feest volgend jaar. Wie denkt dat de branies achter De Gagelkealtjes de afgelopen maanden hun roes hebben liggen uitslapen, komt bedrogen uit. Hun breinen hebben op volle toeren gedraaid en een klinkend programma voor carnaval 2022 in elkaar gezet.

NIJVERDAL - Op donderdag 11 november trappen ze traditiegetrouw het carnavalsseizoen af met een feestje in café ‘In de gauwe geit’. “Dat wordt een bijzonder feestje”, verklapt Twan Schrijver, nu nog prins carnaval. “Nee, we maken niet de nieuwe prins carnaval bekend,” vervolgt hij op mijn vragende blik. “Dat doen we op zaterdag 8 januari, in de tipitent bij de ijsbaan. Dat is ook een beetje traditie, in samenwerking met Op naar Nijverdal. Nee, op de elfde van de elfde zetten we een belangrijke inwoner van de gemeente Hellendoorn, die veel voor ons heeft betekend, in het zonnetje.”

“En dat doen we natuurlijk weer op onze geheel eigen, ludieke wijze”, voegt adjudant Ramon toe. “Dat wordt echt een leuk feestje, waar iedereen van harte welkom is. Maar als het café vol is, is het vol.”

Diezelfde avond lanceren De Gagelkealtjes hun nieuwe website mét de mogelijkheid ‘lid’ te worden. “Dat is een bestuurlijk/juridisch dingetje”, vertelt Ramon. “Omdat we een stichting zijn, hebben we geen leden, maar donateurs. En in de volksmond zegt iedereen dan toch gewoon dat ie lid is.”

Programma

De stemming zit er bij de heren al duidelijk in en het is moeilijk voor te stellen dat zij straks niet meer de prins en adjudant zijn. “We hebben heel goede opvolgers gevonden, die het feest minstens zo goed zullen leiden als wij dat deden”, zegt Twan vol overtuiging. “Maar dat ziet iedereen 8 januari wel. Weer een mooie opwarmer voor het echte carnaval. Dat barst dan op 18 en 19 februari los, bij grandcafé Toi Toi en ZINiN. Een nieuwe residentie inderdaad, omdat onze oude residentie toch echt te klein werd. Carnaval is een feest voor iedereen, dus dan moet ook iedereen mee kunnen feesten. Op vrijdag 18 februari hebben we het kindercarnaval en zaterdag 19 februari is het de beurt aan alle volwassenen. We hebben daarvoor al een aantal bekende, lokale dj’s geboekt dus dat feest kan niet meer stuk.”

Sleuteloverdracht

Voorafgaand aan het grote carnavalsfeest vindt op donderdag 17 februari de traditionele sleuteloverdracht plaats. Prins Carnaval zal dan uit handen van de (loco)burgemeester de sleutel van het dorp in ontvangst nemen, waarna Nijverdal weer tijdelijk omgedoopt is tot ‘Gagelkoele’ en de zotten vrij spel krijgen. “Verdere details en of we bijvoorbeeld nog activiteiten op of met de basisscholen gaan doen, weten we nog niet, dat hangt heel erg van de situatie af,” zegt Twan. “Maar dit is het programma zoals we het tot nu toe konden invullen en voor de verdere details kan iedereen ons volgen op facebook en instagram via ‘De Gagelkealtjes’...”

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17