<p>Burgemeester Anneke Raven met het beeldje en de bos bloemen die ze in ontvangst mocht nemen. En op haar kamer met de website online.</p>

Burgemeester Anneke Raven met het beeldje en de bos bloemen die ze in ontvangst mocht nemen. En op haar kamer met de website online.

(Foto: Bart Broens)

Burgemeester benoemd tot ere-Gagelkealtje

Terwijl de grote carnavalsfeesten in het zuiden van het land helemaal niet, beperkt of gewoon wel doorgingen, vond er de elfde van de elfde op het Henri Dunantplein een bijzondere en unieke ceremonie plaats. Prins Twan, adjudant Ramon en het bestuur van stichting De Gagelkealtjes bedankten burgmeester Anneke Raven voor haar betrokkenheid bij en inzet voor het carnaval in Nijverdal.

NIJVERDAL - “Bij het weer op de kaart zetten van carnaval in Nijverdal heeft u een belangrijke rol gespeeld,” spreekt prins Twan de burgemeester toe. “En daar willen wij u op onze geheel eigen, ludieke wijze voor bedanken. Daarnaast willen wij u vragen nog één officiële handeling voor ons te verrichten.” Hij pakt er een laptop bij en vertelt dat De Gagelkealtjes inmiddels een echte stichting is geworden, mét een website. Aan de burgemeester de eer www.degagelkealtjes.nl met een druk op de knop online te zetten.

“We hadden dit graag met zijn allen in ‘In de Gauwe Geit’ gevierd,” gaat prins Twan verder. “Maar gezien alle corona-ontwikkelingen was dat niet verstandig. Gelukkig konden we in overleg tot dit alternatief komen, want we wilden onze afscheidnemende burgemeester niet zomaar laten gaan. Met het officieel openen van onze stichting verwelkomen wij u als eerste (ere)lid in de orde van De Gagelkealtjes!” Patrick Evers overhandigd haar, namens het bestuur, een leuk beeldje met een blij en treurig masker en een mooie bos bloemen. “Iemand moet toch het eerste lid zijn en we zijn er trots op u als eerste en erelid toe te laten treden tot ons illustere gezelschap.”


 Foto: Bart Broens

Traditie

Enigszins overdonderd door dit eerbetoon, moet burgemeester Anneke Raven toch ook lachen. “Ik voel me zeer vereerd en ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen. Het is inderdaad jammer dat we vandaag niet in een groter gezelschap samen konden komen, maar het is geweldig hoe creatief jullie hier weer op ingesprongen zijn. De afgelopen jaren hebben jullie de traditie van het carnaval in Nijverdal weer helemaal nieuw leven ingeblazen en dat vind ik ontzettend mooi. Ik kende carnaval helemaal niet, maar ik vind het prachtig om te zien hoe jullie deze traditie omarmen, de schouders eronder zetten en er echt weer een feest voor iedereen van maken. En nu een eigen website erbij, het wordt steeds professioneler!”

En dan heeft de burgemeester een officiële handeling voor prins Twan. “Ik heb de sleutel van Nijverdal meegenomen en die wil ik nu graag bij jullie in bewaring geven, met het verzoek hem aan mijn opvolger te geven. Dan kunnen jullie kennismaken en kan hij hem officieel overhandigen voor het grote carnavalsfeest losbarst en Nijverdal weer Gagelkoele wordt. Deze (met een blik op het carnavalsnaambord) zet ik op mijn kamer neer, dan weet mijn opvolger gelijk hoe Nijverdal heet tijdens carnaval.”

Prins Twan neemt de sleutel aan en belooft hem goed te bewaren. “Wij zullen hem aan uw opvolger geven en onze carnavalstraditie uitleggen. Wij werken daarin samen met Haarle en Hellendoorn en deze keer zullen De Sükkewottels de sleutel in ontvangst nemen.”

Als ze samen nog wat verder praten, blijkt dat het de burgemeester toch wel wat doet. “Ik doe op het moment veel dingen voor het laatst en dat is beste een gekke gewaarwording. Maar het blijft leuk om dit soort dingen te doen en zo mijn steentje bij te dragen aan allerlei verschillende activiteiten.”

Ze heeft verder niets toe te voegen en vindt duidelijk dat de aandacht naar De Gagelkealtjes moet gaan. Maar dat was nou juist deze keer niet zozeer de bedoeling. Het toont eens te meer aan hoe Anneke Raven haar rol als burgemeester ziet: dienstbaar aan de lokale samenleving. Een rol die zij vol verve vervult en waarvan zij zichtbaar geniet dat ze hem mag vervullen.

Alaaf

Als vice-voorzitter Stef uitlegt dat De Gagelkealtjes een officiële stichting is geworden en dat mensen donateur kunnen worden, blijkt uit ginnegappen van de andere heren overduidelijk dat zij ‘vice’ op een andere manier schrijven. Het blijft een jolige bende, zelfs als ze het over iets serieus hebben. Als prins Twan en adjudant Ramon samen met de burgemeester de spullen op haar kamer hebben gezet, nemen ze afscheid met de woorden: “wij gaan nog even nabespreken...”, waarop de burgemeester vraagt: “Moeten jullie nu geen alaaf zeggen?”

Meer berichten
 
Auto zoeker