Veertien Twentse gemeenten in de strijd tegen mensenhandel
Veertien Twentse gemeenten in de strijd tegen mensenhandel

‘Mensenhandel komt overal voor’

Algemeen

Twente gaat intensief samenwerken in de aanpak van mensenhandel. Hiervoor is Kenniscentrum Mensenhandel Twente opgericht. De medewerkers van het kenniscentrum trekken samen op met de 14 Twentse gemeenten en andere partners zoals de politie, het Openbaar Ministerie en zorgorganisaties in de regio. 

TWENTE - Mensenhandel is een zeer ernstig strafbaar feit. Het heeft een enorme inbreuk op de vrijheid van de mensen die ermee in aanraking komen. De verstrekkende gevolgen maakt mensenhandel één van de meest complexe vormen van ondermijnende criminaliteit. Overal ter wereld worden mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer van uitbuiting door mensenhandelaren, ook hier in Twente. 

Wat is mensenhandel? 

Mensenhandel is een verzamelnaam voor situaties waarin mensen onder dwang of door misleiding dingen moeten doen waar ze niet zelf voor kiezen en waar anderen van profiteren. Mensenhandel is iets anders dan mensensmokkel. Mensenhandel heeft verstrekkende gevolgen in het vrij handelen van mensen en is daarmee een misdaad tegen de mens. Mensensmokkel is het illegaal verplaatsen van mensen naar een ander land, wat een misdaad is tegen de staat. Mensenhandel en mensensmokkel kunnen wel samengaan. 

Er zijn verschillende vormen van mensenhandel. Bij alle vormen geldt dat er iemand anders dan het slachtoffer is die er van profiteert. Bijvoorbeeld door er geld aan te verdienen, zoals seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, gedwongen orgaanhandel en draagmoederschap. 

Het kenniscentrum is er voor slachtoffers van mensenhandel maar ook voor mensen die zich zorgen maken om iemand. Iedereen kan bij het kenniscentrum terecht voor advies en informatie maar ook voor hulp. Dat geldt ook voor daders. Het kenniscentrum werkt nauw samen met verschillende partners. De onderdelen straf, zorg en veiligheid komen er samen. 

Achtergrond kenniscentrum 

De regering wil dat er in Nederland een intensieve aanpak van mensenhandel komt. Eind 2018 is daarom het landelijke actieprogramma ‘Samen tegen mensenhandel’ gelanceerd. De 14 Twentse burgemeesters hebben hierop besloten om de krachten te bundelen en Kenniscentrum Mensenhandel Twente op te richten. Het kenniscentrum is een afdeling binnen Zorg- en Veiligheidshuis Twente en valt daarmee onder Veiligheidsregio Twente. 

Kijk voor meer informatie over Kenniscentrum Mensenhandel Twente en bijvoorbeeld de signalen die kunnen wijzen op mensenhandel op www.mensenhandeltwente.nl. Op de hoogte blijven? Volg het kenniscentrum dan op social media of abonneer op de nieuwsbrief.

www.mensenhandeltwente.nl

!
Afbeelding
Gezocht: varianten van het woord suikerbrood gezocht 4 minuten geleden
Afbeelding
Doneer speelgoed voor “Help Sint Helpen” 16 uur geleden
Afbeelding
Bezoek cabaretier Chris Verlaan in ZINiN Theater 18 uur geleden
Afbeelding
Europese top speelt waterpolo in Nijverdal 22 uur geleden
Afbeelding
Met Museum-Plus bus naar Fries museum gisteren
Afbeelding
‘Uniek combinatie van La Bloemen en ‘Les Hommes’’ 24 sep, 20:05
Afbeelding
‘We hebben onze doelen wel behaald’ 24 sep, 18:05
Afbeelding
Gezellige ‘fancy vintage fair’ Reggewijs 24 sep, 13:52