Van elk gebouw was één bewoner aanwezig voor het onthullen van de kunstwerken die Lidwien Rouweler gemaakt heeft en waarin ze spoor en theater samen liet komen.
Van elk gebouw was één bewoner aanwezig voor het onthullen van de kunstwerken die Lidwien Rouweler gemaakt heeft en waarin ze spoor en theater samen liet komen. Foto: A. van Ipenburg

‘Wij gaan in het oude Spoortheater wonen’

Algemeen

Na ruim tien jaar was het afgelopen dinsdag dan toch zover: de opening van het Spoortheater. Op de hoek van de Schoolstraat/Parallelweg, waar ooit het Spoortheater furore maakte zijn 53 appartementen gebouwd. In de drie gebouwen kunnen huurders van Reggewoon, bewoners van RIBW en bewoners van de JP van den Bent stichting hun intrek nemen.

NIJVERDAL - “We zijn blij en trots dat we na ruim tien jaar deze mooie woningen gerealiseerd hebben”, sprak John Olde Olthof, directeur van Reggewoon, de aanwezigen toe. In verband met de aangescherpte corona-maatregelen was er slechts een handvol publiek. “Door allerlei omstandigheden ging de schop niet eerder in de grond, maar gelukkig kunnen we deze week dan eindelijk de nieuwe bewoners hun sleutel overhandigen. Voor we dat doen, gaan we samen met één bewoner per gebouw het kunstwerk onthullen dat Lidwien Rouweler speciaal hiervoor gemaakt heeft.”

“Ik voelde mij vereerd toen ik het verzoek voor deze kunstwerken kreeg en hoefde niet lang na te denken wat het zou worden”, vertelt Lidwien. “Ik heb mij laten inspireren door het spoor dat hier ooit liep en natuurlijk het theater.”

Jos van den Born, voormalig directeur van het Spoortheater, neemt de aanwezigen mee naar het begin van het Spoortheater. Hoe het uitgroeide van een ‘buurthuis’ tot een theater waar diverse grote artiesten nog steeds vol liefde over praten. “Er zijn zo’n 350 theaters in Nederland en het ZINiN Theater is daar één van. Maar het Spoortheater was uniek, enig in zijn soort, en ik vind het geweldig dat de bewoners van gebouw B straks kunnen zeggen dat ze in het oude Spoortheater wonen. Want voor iedereen die het Spoortheater gekend heeft, is het dat echt.”

De indeling van de woningen is in alle drie de gebouwen hetzelfde en de woningen zijn levensloopgeschikt, dus jong en oud kan er wonen. Daarnaast zijn ze aardgasloos, zeer energiezuinig en CO2-neutraal.

!
Afbeelding
De perfecte job: achtbaantester voor Nederlandse pretparken 16 aug, 10:28
Afbeelding
IVN-avondwandeling over de bloeiende heide 15 aug, 12:41
Afbeelding
Volg de workshop Heatpress bij ZINiN: creatief met recyclen! 15 aug, 12:40
Afbeelding
Laat jij je inspireren door Only? 14 aug, 10:21
Afbeelding
GGD: zelftest en thuis blijven bij corona-klachten 13 aug, 15:45
Afbeelding
Erwin Nyhoff en Thijs Kemperink in het Openluchttheater Nijverdal 13 aug, 14:26
Afbeelding
‘Zit Almelo achter de geraniums?’ 13 aug, 14:12
Afbeelding
Energieloket helpt met advies 13 aug, 13:50