<p>Roy de Witte (rechts) neemt uit handen van Frits Korver het eerste exemplaar van &#39;Rondom &#39;n Oalen Griezen&#39; in ontvangst. Een boek dat mede dankzij een provinciale subsidie voor een mooie prijs tot stand is gekomen.</p>

Roy de Witte (rechts) neemt uit handen van Frits Korver het eerste exemplaar van 'Rondom 'n Oalen Griezen' in ontvangst. Een boek dat mede dankzij een provinciale subsidie voor een mooie prijs tot stand is gekomen.

(Foto: Jan Podt)

‘Niet spotten met andermans geloof’

In een (voor corona-begrippen) goed gevulde kerk werd vrijdag 12 november het boek ‘Rondom ‘n Oalen Griezen’ gepresenteerd. Een uitgave met informatie over de kerk, de toren, de klokken en diverse andere zaken ‘rondom’.

HELLENDOORN - Verwachtingsvol nemen de gasten plaats in de kerk, onder de sfeervolle klanken van pianospel. Tineke van Buren heet namens de stichting Noabers van ‘n Oalen Griezen iedereen van harte welkom. “Wat mooi dat ik jullie hier, in de door ons zo geliefde kerk, welkom mag heten. Nog geen maand geleden werden de klokken weer op hun plaats gehesen na de restauratie en wat zijn we allemaal blij het gebeier weer te horen. Het boek dat wij vanavond presenteren is er niet zomaar gekomen, daar hebben veel mensen hard aan gewerkt en vanaf deze plek wil ik al die mensen daarvoor heel hartelijk bedanken.”

Meer dan alleen de kerk

Tineke geeft het woord aan dominee Jan Dirk Wassenaar, die heeft bijgedragen aan de inhoud van het boek. “In het boek staat deze kerk vanzelfsprekend centraal, maar het gaat om meer dan alleen het gebouw”, vertelt hij. “Zoals Tineke al aangaf, is dit boek mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel in het kader van ‘het verhaal van Overijssel’. Daar werden wij op gewezen toen we bezig waren met de voorbereidingen voor de restauratie van de klokken. Om daarvoor in aanmerking te komen, moest er een verhaal zijn. Niet alleen over de klokken, of de kerk, maar over meer aspecten die met elkaar samenhingen. In dit boek hebben wij diverse van die aspecten gebundeld.” Kort benoemd hij de verschillende hoofdstukken in het boek, maar bij het verhaal over de doopvont staat hij iets langer stil. “Zoals u in het boek kunt lezen doen verschillende verhalen over de doopvont de ronde, maar zeker is dat het hier in de kerk hoort en het zou natuurlijk geweldig zijn als het hier terug komt. Wellicht kan onze gedeputeerde in deze wat invloed uitoefenen...”, sluit Jan Dirk zijn betoog af.

Gelegenheidskoor

Speciaal voor deze gelegenheid is een koor samengesteld, dat op adembenemende wijze een gedicht van Johanna van Buren ten gehore brengt. Het gedicht waarvan een paar regels in de glazen toegangsdeuren van de kerk zijn geëtst. Als het applaus is verstomd vertelt Evelyn Ligtenberg over haar bijdrage aan het boek, waaronder het hoofdstuk over ‘het mirakel van Hellendoorn’. Na haar verhaal vertolkt het gelegenheidskoor het lied over het mirakel en dat doen ze op een bijzondere manier. Tineke draagt delen van het verhaal voor, waarna solisten delen van het lied niet alleen zingen, maar echt opvoeren en een van de heren zelfs dreigend met een bijl loopt te zwaaien. Tineke sluit af met de moraal van het verhaal: spot niet met een ander zijn geloof.
Wie dit en alle andere verhalen wil lezen, kan het boek kopen bij Primera Hellendoorn of Bruna Nijverdal.

Immaterieel erfgoed

En dan, klokslag negen uur, is het tijd voor de officiële overhandiging van het eerste exemplaar van het boek aan gedeputeerde Roy de Witte. “Het is fijn om weer hier te zijn”, vertelt hij de aanwezigen. “Ik begin me hier al aardig thuis te voelen, zo vaak ben ik hier de afgelopen weken wel geweest. Het is voor mij echt een verrijking om dit met jullie te delen en zo het immaterieel erfgoed te behouden voor toekomstige generaties. Iedereen die aan dit boek heeft meegewerkt wil ik echt hartelijk bedanken. En voor de doopvont zal ik mij nu extra inzetten”, sluit hij lachend, met een knipoog naar het gelegenheidskoor, af.

Meer berichten
 
Auto zoeker