Burgemeester Marc Schrameyer van Ibbenbüren en burgemeester Anneke Raven onthullen een witte paardenkastanje, een nazaat van de Anne Frank Boom.
Burgemeester Marc Schrameyer van Ibbenbüren en burgemeester Anneke Raven onthullen een witte paardenkastanje, een nazaat van de Anne Frank Boom. Foto: Gemeente Hellendoorn

Burgemeesters onthullen nazaat Anne Frank Boom

Algemeen

Burgemeester Anneke Raven en burgemeester Marc Schrameyer van Duitse partnergemeente Ibbenbüren onthulden woensdag 24 november in het bijzijn van onder andere de voorzitter van het Memory Vrijheidsmuseum samen een nazaat van de Anne Frank Boom bij het Memory Vrijheidsmuseum.

HELLENDOORN/NIJVERDAL - De Anne Frank Boom is een geschenk van de gemeente Hellendoorn aan het Memory Vrijheidsmuseum in het kader van 75 jaar vrijheid. Vanwege de coronamaatregelen konden vorig jaar de feestelijkheden rondom 75 jaar vrijheid niet doorgaan.
Anne Frank keek gedurende de twee jaren dat ze ondergedoken zat aan de Prinsengracht in Amsterdam vanuit haar zolderkamer op een witte paardenkastanje. Ze beschrijft de boom enkele keren in haar dagboek, waardoor de kastanje de bijnaam Anne Frank Boom kreeg.
De kastanje waaide op 23 augustus 2010 om. Alle Anne Frank Bomen die na de oorlog zijn verspreid over de wereld zijn zaailingen uit de kastanjes of uit de wortels van de originele Anne Frank Boom. De bomen staan symbool voor de Jodenvervolging.
Zowel de bevolking van Duitsland als die van Nederland hebben zware tijden gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze geschiedenis maakt ons allen bewust van het feit dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Burgemeester Anneke Raven: “De verbintenis tussen Ibbenbüren en Hellendoorn is enorm waardevol. Het ontroert mij om dit bijzondere moment samen met burgemeester Marc Schrameyer te mogen meemaken. Ruim 75 jaar na de oorlog kunnen we in gezamenlijkheid een gebaar maken naar de inwoners door samen deze Anne Frank Boom te onthullen.”

Afbeelding
ColumLicht balsemen 8 minuten geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 23 minuten geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 4 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 19 uur geleden
Afbeelding
Leer alles over de snijplotter 20 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters winnen rijstijlrubrieken 26 mrt, 20:39
Afbeelding
SVVN boekt nuttige zege in Holten 26 mrt, 20:00