<p>Enkele vrijwilligers/bestuursleden Ab Hakkert, Bernard Feddes, Ludo Wilders en Bj&ouml;rn Tempertvan die zich op heel diverse vlakken in zetten voor een veilig(er) verkeer in de gemeente Hellendoorn. (Foto: Chris Bos)</p>

Enkele vrijwilligers/bestuursleden Ab Hakkert, Bernard Feddes, Ludo Wilders en Björn Tempertvan die zich op heel diverse vlakken in zetten voor een veilig(er) verkeer in de gemeente Hellendoorn. (Foto: Chris Bos)

(Foto: Chris Bos)

‘We willen iedereen veilig op de weg’

Een organisatie waar we regelmatig over horen of lezen, maar die we niet snel met vrijwilligers associëren is Veilig Verkeer Nederland, afdeling Hellendoorn. Toch zijn deze vrijwilligers heel actief in de Hellendoornse samenleving.

HELLENDOORN - “Wij zetten ons op veel vlakken in, om de verkeersveiligheid in de gemeente zo groot mogelijk te houden”, vertelt Ludo Wilders, penningmeester. “Zo zijn wij betrokken bij de verkeerstesten op basisscholen, houden we opfriscursussen theorie en praktijk autorijden, verzorgen we cursussen veilig op weg met elektrische fiets of scootmobiel en denken we mee over bijvoorbeeld de situatie van de N35 bij Haarle.”

Het bestuur, dat uit een voorzitter, penningmeester, secretaris en twee algemene leden bestaat, vergadert één keer per maand en kan goed wat versterking gebruiken. “Het is belangrijk dat bestuursleden overdag beschikbaar zijn, omdat we altijd ‘s ochtends vergaderen. Maar we hebben niet alleen ons eigen overleg, we zijn ook betrokken bij diverse andere overleggen, met vertegenwoordigers van onder andere de gemeente, politie, plaatselijke fietsersbond en plaatselijk gehandicapten platform. Zo is er voor ieder bestuurslid wel een onderwerp dat meer aanspreekt en waar hij of zij zich extra voor inzet. Waar we op dit moment echt behoefte aan hebben, is een secretaris. En ons ideaal is een bestuur van zeven personen, dus nog twee algemene bestuursleden erbij zou fijn zijn.”

Naast het bestuur is VVN afdeling Hellendoorn voor al hun activiteiten afhankelijk van vrijwilligers. “Wij bestaan volledig uit vrijwilligers. We nemen bijvoorbeeld het verkeersexamen af voor kinderen in groep 8. Waar overigens vaak nog zo’n twintig van de vierhonderd leerlingen voor zakken. De scholen vragen dan of (groot)ouders willen helpen en wij leveren daarnaast nog de nodige vrijwilligers. Voor de coördinatie, ondersteuning en allerlei andere zaken. Zo zijn er ook vrijwilligers nodig voor de jaarlijkse caravankeuring, de verkeerstest, de ‘BOB’-campagne die we samen met de politie doen, noem maar op. We zijn nu bezig een vrijwilligerspool op te zetten, zodat we de mensen gericht in kunnen zetten en zij van tevoren weten wanneer ze in actie moeten komen. Ze kunnen zelf aangeven aan welke activiteiten ze mee willen werken en waaraan liever niet.”

Zinvol en leuk

Dat het werk van VVN afdeling Hellendoorn naast zinvol ook leuk is, blijkt wel uit de anekdotes die Ludo vertelt en de diverse organisaties waar ze mee samenwerken. “Je komt soms in de vreemdste situaties terecht. Zo was er jaren geleden een man die de opfriscursus voor zijn rijbewijs kwam doen. Hij wilde graag weten of hij nog wel verantwoord de weg op kon met zijn auto. Na de theorie ging hij naar een rijinstructeur voor het praktijkgedeelte. Die controleerde zijn rijbewijs en toen bleek dat dat al vijf jaar verlopen was! Dan stopt het hele traject. De man kon op dat moment niet gaan rijden, de deelnemers rijden in hun eigen auto’s, omdat hij niet meer verzekerd was. Hij zou opnieuw af moeten rijden. Het is mooi dat we dit soort gevallen er uit kunnen halen, maar het is natuurlijk wel sneu voor de deelnemer.”

Iedereen die meer wil weten, of zich aan wil melden als vrijwilliger kan terecht op de site www.vvn-hellendoorn.nl

Stichting De Welle is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

‘Vrijwilligers maken’ is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Meer berichten
 
Auto zoeker