<p>Margreeth, Anja, Roy en Joost hebben zin in de komende verkiezingstijd en de verbinding die zij met hun kiezers kunnen realiseren.</p>

Margreeth, Anja, Roy en Joost hebben zin in de komende verkiezingstijd en de verbinding die zij met hun kiezers kunnen realiseren.

‘We doen het met en voor ons allen’

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, 16 maart volgend jaar, maakten diverse lokale partijen afgelopen weken hun lijsttrekker bekend. Daarvan zijn er in ieder geval vier nieuw in deze functie. Een mooi moment deze mannen en vrouwen eens stevig aan de tand te voelen en wat spannende vragen te stellen.

HELLENDOORN- De lijsttrekkers waar het om gaat zijn Roy Zijlstra van het CDA, Anja ter Harmsel van GroenLinks, Joost ter Horst van de VVD en Margreeth Krommendijk van de ChristenUnie. Drie van hen zitten momenteel in de coalitie, één in de oppositie. Als het aan Joost ter Horst ligt, is dat vanaf volgend jaar anders, hij heeft de vaste overtuiging dat ‘zijn’ VVD de meeste stemmen kan halen bij de verkiezingen. Dat is niet per se de doelstelling van zijn de collega-lijsttrekkers. ChristenUnie bijvoorbeeld streeft naar drie zetels. Wat uit alle gesprekken wel naar voren komt, is dat zij allemaal het beste met onze gemeente voor hebben en daar ook alle inwoners actief bij willen betrekken. Wat dan het beste voor de gemeente is en hoe zij hun doelstellingen kunnen bereiken, daarover verschillen zij van mening. Waar alle partijen heel erg bij gebaat zijn is een hoge opkomst en daarom roepen zij gezamenlijk alle stemgerechtigde inwoners van de gemeente op toch vooral te gaan stemmen op 16 maart.

VVD

Joost ter Horst is een betrekkelijk nieuw gezicht in de gemeenteraad. “Het was vier jaar geleden niet echt mijn bedoeling in de gemeenteraad te komen, maar dat gebeurde dus wel. Nou, dan komt er wel het een en ander op je af, veel leeswerk, hoe werkt het allemaal. Je hebt behoorlijk wat tijd nodig om er echt ‘in te komen’. Toen ze mij vroegen of ik lijsttrekker wilde worden, heb ik daar eerst goed over nagedacht en het thuis besproken. Wij hebben ons eigen bedrijf en dat mag er natuurlijk niet onder lijden.” Joost is altijd wel in politiek geïnteresseerd geweest en al een aantal jaar lid van de VVD. “Ik ben van mening dat we allemaal onze bijdrage moeten leveren. Als we dat allemaal doen, kunnen we samen de wereld misschien een beetje beter maken.”

ChristenUnie

Margreeth Krommendijk volgde twee jaar geleden Ruben Minkjan op en had toen niet kunnen denken dat zij nu lijsttrekker en fractievoorzitter zou zijn. “Ik vind het echt een eer, maar ook een verantwoordelijkheid. Ik mag het gezicht zijn van de partij en de mensen hebben blijkbaar alle vertrouwen in mij. Dat vertrouwen wil ik niet beschamen.” Net als Joost heeft zij er goed over nagedacht en met haar thuisfront de beslissing genomen ervoor te gaan. “Ik heb ontzettend veel zin deze kar te gaan trekken. We hebben een leuke, actieve club en doen het echt met z’n allen. Daarbij is de vraag ‘hoe laten wij deze gemeente voor onze (klein)kinderen achter’ een van onze belangrijkste drijfveren. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, je moet ook besluiten nemen waar niet iedereen het mee eens is, maar die wel goed zijn voor het grote geheel.”

GroenLinks

Net als Margreeth vindt Anja ter Harmsel het een hele eer en verantwoordelijkheid lijsttrekker te mogen zijn. “Je moet wel de hele partij meenemen. Gelukkig heb ik al de nodige ervaring opgedaan. Wat ik vooral heel leuk vind, is dat wij veel jonge mensen op onze lijst hebben en dat ik die mag coachen in het raadswerk.” In aanloop naar de verkiezingen heeft GroenLinks de nodige acties op poten gezeten. “We hebben elke maand een actie-zaterdag. Denk bijvoorbeeld aan actie ‘Steenbreker’. Inwoners van de gemeente konden een tuintegel bij ons inleveren en kregen er een plant voor terug. Tijdens die acties komen zulke mooie gesprekken tot stand, dat vind ik echt het mooiste van dit werk. Zoals iedereen wel weet zijn we niet alleen groen, maar vooral ook links. We stellen de mens centraal, of dat nu zorg, wonen, werk of onderwijs is.”

CDA

Roy Zijlstra was verbaasd toen de partij hem vroeg lijsttrekker te worden, maar hoefde er niet echt over na te denken. “Ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Het CDA is altijd ‘mijn’ partij geweest en ik verheug me erop de verkiezingstijd in te gaan. Ons verkiezingsprogramma ‘Samen is niet alleen’ is klaar en de speerpunten daaruit, onder meer Wonen (realiseren van 1000 woningen), Duurzaam en nieuwe energie en Trots op onze boeren, brengen wij de komende tijd actief bij de inwoners onder de aandacht. Zij kennen ons inmiddels als een sociaal betrokken en betrouwbare politieke partij. We merken dat de verkiezingen voor hen nog echt moeten gaan leven. Met onze boodschap en het feit dat wij de gemeente Hellendoorn nog mooier willen maken, zodat de leefbaarheid in alle kernen gewaarborgd blijft, moet zetelwinst haalbaar zijn.”

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 16 maart 2022. Om een zo goed mogelijk beleid voor onze gemeente te kunnen samenstellen, is het voor alle partijen van belang dat zoveel mogelijk mensen naar de stembus gaan.

Meer berichten
 
Auto zoeker