Canticum Novum in bijna volledige bezetting. De dames en heren verheugen zich op hun 'Carols and Lessons', hoewel ze het jammer vinden dat dit hun laatste optreden zal worden.
Canticum Novum in bijna volledige bezetting. De dames en heren verheugen zich op hun 'Carols and Lessons', hoewel ze het jammer vinden dat dit hun laatste optreden zal worden. Foto: Canticum Novum

‘Willen graag nog één keer vlammen’

Algemeen

Terwijl nieuwe corona-maatregelen steeds meer activiteiten onmogelijk maken, vertelt Albert Roetman vol vuur over het concert dat voor ‘zijn’ koor Canticum Novum (nieuw lied) op het programma staat. Gezien de hoger wordende gemiddelde leeftijd en het feit dat weinig nieuwe leden zich melden, zal dit concert hun laatste zijn.

NIJVERDAL - “We hebben altijd veel plezier gehad,” vertelt Albert. “Veel van onze leden zingen al vanaf het begin mee en nu we wat ouder worden, hebben we besloten te stoppen vóór onze stemmen gaan ‘bibberen’. Omdat we het koor niet als een nachtkaars uit willen gaan, gaan we nog één keer echt vlammen. Op 19 december brengen wij daarom onze kerstspecial: Lessons and Carols. Een bijzonder concert waarbij we met liederen en lezingen het verhaal van Advent en Kerst vertellen, alles in de Engelse traditie. De lezingen komen uit een Engelse bijbel en worden in het Engels voorgedragen door Fiona Maguire en Annemarie van Asselt. Fiona is een Engelse en Annemarie heeft een Engelse moeder, zodat zij het beide in accentloos Engels voor kunnen dragen. Dat klinkt misschien triviaal, maar wij vinden het voor de juiste beleving wel echt van belang.”

Klassieke muziek

Canticum Novum zingt vooral klassieke, wereldlijke en religieuze koormuziek. In 2014 zijn zij voorgekomen uit een fusie van de koren Camera Capella en Rondom Bach. “Het is jammer dat het zo moeilijk is nieuwe leden te werven, want we hebben echt een leuke club. Natuurlijk zijn we een projectkoor en dat betekent dat er altijd wel enig verloop is. Mensen haken aan voor bijvoorbeeld ons voorjaarsconcert, maar voelen niets voor het kerstconcert. Of andersom. We hebben steeds een cyclus van zo’n twaalf weken, waarin we repeteren en optreden. En dat doen we dus twee keer per jaar. De afgelopen tijd met corona was het erg passen en meten, maar de afgelopen weken hebben wij ons goed kunnen voorbereiden op onze ‘Lessons and Carols’. Per stemgroep hebben we vier personen, die samen de sterren van de hemel zingen.”

Carol service

Bij de totale beleving hoort traditiegetrouw na afloop van het concert een gezellige koffietafel. Albert vraagt zich af of dat nu wel door kan gaan. “We treden op in de Regenboogkerk, waar we zeker genoeg ruimte hebben voor de gemiddeld 100 bezoekers die we per concert ontvangen. We beginnen om 15.30 uur en het optreden duurt ongeveer een uur, dus we kunnen netjes voor 17.00 uur afsluiten, zoals de maatregelen ons nu voorschrijven. Dus dat kan in ieder geval doorgaan, maar een gezellig samenzijn na afloop, mét zelf gebakken cakes zit er niet in. Omdat dit ons laatste optreden is, hebben we al onze dirigenten en oud-leden voor dit concert uitgenodigd en het zou een kers op de taart zijn als we na het concert met z’n allen gezellig nog even na konden praten. Maar, het belangrijkste is toch wel dat ons optreden door kan gaan. Daar hebben we nu zo hard voor gerepeteerd en in deze ‘donkere’ tijden is dat toch wel echt een lichtpuntje.”

Het concert begint, geheel corona-veilig, zondag 19 december om 15.30 uur in de Regenboogkerk. Kijk voor meer informatie op: canticum-novum.nl

Canticum Novum is in 2014 ontstaan vanuit de koren ‘Camera Capella’ en ‘Rondom Bach’ die al lange tijd een begrip in onze gemeente waren. Drijvende kracht achter dit kleine vocale ensemble was dirigent Willem Jan van Asselt. Elk jaar brengen zij twee projecten ten gehore, tegenwoordig onder leiding van dirigent Hans Tijssen en onder begeleiding van organist Henk Linker.

Lessons and Carols

Lessons and Carols is een Engelse traditie om middels zang en lezing het verhaal van Advent en Kerst te vertellen. Canticum Novum doet dat met bijvoorbeeld bekende Engelse carols en hymns en enkele geliefde koralen van Bach uit zijn beroemde Weihnachtsoratorium.

Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 4 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 5 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 9 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend 12 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 14 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 15 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 1 mei, 19:36
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 1 mei, 12:15