Alle vrijwilligers waren blij verrast met hun prijs en stelden deze blijk van waardering bijzonder op prijs. Al vonden ze het niet echt nodig.
Alle vrijwilligers waren blij verrast met hun prijs en stelden deze blijk van waardering bijzonder op prijs. Al vonden ze het niet echt nodig. Foto: Chris Bos

‘Overijssel is een van de koplopers’

Algemeen

Op de ‘Nationale Vrijwilligersdag’, dinsdag 7 december, werden in het hele land vrijwilligers extra in het zonnetje gezet. Bijna de helft van de totale bevolking verricht vrijwilligerswerk en zonder al die mensen zou het complete verenigingsleven (en nog veel meer) als een kaartenhuis omvallen. De provincie Overijssel is zich dat terdege bewust en heeft de Overijsselse Vrijwilligersprijs in het leven geroepen.

HELLENDOORN - “In de gemeente Hellendoorn zijn veel inwoners actief in het vrijwilligerswerk,” vertelt Yvonne Posthuma van Stichting De Welle, tijdens de uitreiking van de prijzen. In een sobere setting, met voldoende afstand, zijn de winnaars samengekomen in Het Centrum. “Jullie verrichten werk dat onbetaalbaar is,” spreekt zij de aanwezigen toe. “Jullie leveren op deze manier een onvervangbare bijdrage aan de samenleving. De gemeente Hellendoorn ziet deze vrijwillige inzet als het fundament van een sociaal krachtige samenleving en hecht grote waarde aan al die vrijwilligers en hun inzet. Daarom willen wij, Stichting De Welle/HellendoornDoet! én de gemeente, deze vrijwilligers en -organisaties in het zonnetje zetten. Om onze waardering te tonen en alle vrijwilligers te laten weten dat hun inzet onmisbaar is en dat iedereen al hun vrijwilligerswerk enorm waardeert. De provincie Overijssel, Stimuland en HellendoornDoet! hebben voor deze Overijsselse Vrijwilligersprijs de handen ineengeslagen en daarom zal statenlid Jeroen Piksen de uitreiking doen.”

Winnaars

Jeroen toont zich duidelijk verheugd dat hij aanwezig mag zijn en heeft al even kort met alle winnaars gesproken. “Ik doe dit heel graag,” vertelt hij de de aanwezigen. “Jullie hoef ik natuurlijk niet het belang van vrijwilligerswerk uit te leggen, dat weten jullie misschien nog wel beter dan ik. Wat ik wel leuk vind om te vermelden, is dat Friesland en Overijssel koplopers zijn als je kijkt hoeveel mensen vrijwilligerswerk doen. Gemiddeld zet Nederland breed 45 procent van de volwassen bevolking zich in als vrijwilliger. In onze provincie is dat 58 procent. Dat zijn ruim 400.000 inwoners! Voor de natuur zetten zich ongeveer 10.000 inwoners in. Dat is toch mooi?! De gemiddelde tijdsinvestering is 4,5 uur per week. En hier zitten jullie dan. Prijswinnaars van de Overijsselse Vrijwilligersprijs, genomineerd omdat jullie je vaak al jaren lang, onvermoeibaar inzetten. Niet voor die ene organisatie, maar vaak voor verschillende organisaties. Daarvoor verdienen jullie echt deze extra waardering.” Jeroen staat bij elke winnaar even stil en overhandigt ze een oorkonde, bos bloemen en cadeaubon.

Alex van Keulen

Werd genomineerd voor zijn onuitputtelijke inzet bij Hulzense Boys, waar hij al 65 jaar actief is. “Op zich vind ik het wel leuk dat ik een prijs heb gewonnen, maar het had voor mij niet gehoeven. Ik doe wat ik doe, omdat ik het leuk vind, dat is voor mij genoeg. Thuis achter de geraniums zitten is niets voor mij en naast de verschillende vrijwilligersbaantjes die ik heb, houd ik nog genoeg tijd over om bijvoorbeeld te mountainbiken of te wandelen met mijn vrouw. Dat is toch geweldig? Dit is wel een heel mooie blijk van waardering.”

Marjo Velnaar

Is al ruim zeven jaar actief bij de Voedselbank. “Om gezondheidsredenen ben ik al een aantal maanden niet actief en dat maakt het voor mij toch wel heel bijzonder dat ik nu deze prijs in ontvangst mag nemen. En dan ook nog uit handen van Jeroen, wij kennen elkaar al van toen we nog kinderen waren. Alex ken ik via de Voedselbank en dan zie ik hem hier vanuit een andere ‘functie’, mooi dat hij zo ook die waardering krijgt.”

Gerrit Wermink

Stuurt al zeven jaar de ongeveer honderd vrijwilligers van het Memory Vrijheidsmuseum aan, een klus waar hij al zijn talenten voor in moet zetten, aldus Jeroen Piksen. “Ik had dit nooit verwacht. Ik wist ook niet dat er zo’n prijs bestond. Maar daar doe je het ook niet voor, je doet vrijwilligerswerk vanuit een intrinsieke motivatie, je wilt iets dóén. En je doet het niet alleen, eigenlijk is deze prijs voor alle vrijwilligers. Bij elke organisatie waar ik vrijwilligerswerk doe, leer ik weer heel andere mensen kennen, dat vind ik ook erg leuk.”

Marian Torenbeek

Is de eerste ‘groen’ vrijwilliger die de prijs in ontvangst mag nemen. “Volgens mij zijn er mensen die meer doen dan ik, maar ik vind het een geweldige eer. Ik zie het ook als een prijs voor ons allemaal. En wat geweldig dat ik een STERappelboompje kreeg! Ik woon nog niet zo lang in de gemeente Hellendoorn, maar zet mij vanaf het begin in voor het Buitencentrum en dan met name voor de JeugdNatuurClub en de Junior Rangers. Dat vind ik nog wel het mooiste: jongeren actief in contact brengen met de natuur.”

Overijsselse Vrijwilligers Prijs (OVP)

De OVP bestaat al zeker 13 jaar en is in het leven geroepen om vrijwilligers in de provincie op een speciale manier in het zonnetje te zetten. Vanuit de hele provincie kunnen elk jaar vrijwilligers genomineerd worden, voor de gemeenten Nijverdal en Wierden coördineert Stichting De Welle dit. Zij roepen ook elk jaar organisaties op vrijwilligers te nomineren.

Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 14 uur geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 16 uur geleden
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 20 uur geleden
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 21 uur geleden
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet gisteren
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express gisteren
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 2 mei, 19:37
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 2 mei, 18:08