<p>Vrijwilliger Jan gaat bij zes mensen op bezoek en heeft de mooiste gesprekken.</p>

Vrijwilliger Jan gaat bij zes mensen op bezoek en heeft de mooiste gesprekken.

‘Vrijwilligerswerk verrijkt mijn leven’

Waar zouden we zijn zonder zorgvrijwilligers? Zeker nu de coronamaatregelen weer strikter zijn en de druk op de zorg groter wordt. Zorgvrijwilligers Lieke en Jan dragen op hun manier een steentje bij. Met hun bezoekjes brengen zij gezelligheid en geven ze aandacht aan mensen die dat hard nodig hebben. Jan: ‘Het verrijkt niet alleen hun leven, maar zeker ook de mijne.’

HELLENDOORN - “Ik ben in de zeventig en wil graag actief blijven”, vertelt Jan. “Als vrijwilliger heb ik de mooiste en leukste gesprekken met mensen en kom ik op plekken waar ik nog niet ben geweest.” Jan komt bij zes verschillende mensen over de vloer. Gewoon voor een kop koffie, een praatje, een luisterend oor of om te helpen bij bepaalde zaken. “Zo bezoek ik geregeld een meneer die een tijd lang niet lekker in zijn vel zat. Hem heb ik geholpen om zijn administratie op orde te krijgen. Dat hielp hem zo goed, dat hij nu zelf ook vrijwilliger is geworden. Daarnaast breng ik een bezoekje aan een alleenstaande man die weinig familie heeft. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer, zeker in de wintermaanden en nu met corona. Van ons contact en onze gesprekken leeft hij helemaal op.” 

De mooiste gesprekken

Jan heeft zes mensen waar hij om de week even langs gaat. Dat klinkt wellicht veel, maar dat is het volgens hem niet. “Ik doe dit al tien jaar. Dit vrijwilligerswerk levert een positieve bijdrage aan je leven, zowel voor mij als de mensen waar ik thuis kom. Het zijn de kleine momenten van aandacht die goed doen.” Naast zijn bezoekjes, doet Jan mee aan de ‘Samen Verder’ wandelingen en fietstochten van Evenmens. De ‘Samen Verder’ wandelingen en fietstochten zijn bedoeld voor mensen in rouw. Zij hebben vooral behoefte aan iemand die luistert. “Al lopend en fietsend zijn we met elkaar in gesprek. Dat geeft ze steun en troost.”

Naast vaste baan

Lieke uit Hoge Hexel krijgt net als Jan veel voldoening van haar vrijwilligerswerk. “Ik doe het nog maar een paar maanden, naast mijn werk als fysiotherapeut. Iedere week ga ik langs bij een ouder stel waarvan de vrouw met gezondheidsklachten kampt. Hiermee ontlast ik haar man die er dan zelf even tussenuit kan. Als ik er ben, kan hij met een gerust hart weg.” Volgens Lieke is vrijwilligerswerk prima te combineren met een vaste baan. “Vaak denken mensen dat het veel tijd en energie kost, maar al heb je maar een uurtje. Je kunt al zoveel betekenen voor een ander. Er is namelijk veel meer mogelijk dan je denkt.” Op de vraag waarom Lieke dit naast haar werk doet, vertelt ze: “Vanuit mijn werk in de zorg, help ik graag mensen. Bovendien is het voor mij een mooie invulling van de dag. Met het echtpaar waar ik kom, heb ik de leukste gesprekken. Juist omdat ik jong ben en zij ouder, hebben we hele luchtige gesprekken over van alles en nog wat.”

Plezier

Jan en Lieke zijn enthousiast over hun vrijwilligerswerk en geven dat graag door aan anderen: “Je doet jezelf en de ander veel plezier. Er is ook veel meer mogelijk dan je denkt en hoeft zeker niet veel tijd te kosten. Bij Evenmens kijken ze goed naar wat jij wilt en kunt. Vervolgens koppelen ze je aan iemand met een zorgvraag waarvan zij verwachten dat het goed klikt. Want de basis van leuk vrijwilligerswerk is de klik en het vertrouwen in elkaar.”

Zorgvrijwilliger worden?

Juist vanwege corona hebben kwetsbare mensen extra behoefte aan een moment van aandacht en hulp. Van een praatje bij de koffie en boodschappen doen tot oppassen, samen een wandelingetje maken of koken. Wie ook iets wil betekenen voor een ander of meer wil weten, kan contact opnemen met Evenmens informele zorg voor elkaar. Dat kan telefonisch (0548) 638 830, via email: info@evenmens.nl of online via de website www.evenmens.nl. Ook mantelzorgers die ondersteuning willen of even hun hart willen luchten, kunnen contact opnemen. www.evenmens.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker