<p>Andr&eacute; in actie als presentator bij HOi Sport. Daar rolde hij min of meer bij toeval in en mag zich nu ook eindredacteur noemen.</p>

André in actie als presentator bij HOi Sport. Daar rolde hij min of meer bij toeval in en mag zich nu ook eindredacteur noemen.

(Foto: Eigen foto)

‘Het blijft ontzettend leuk om te doen’

Het laatste verhaal in de serie ‘Vrijwilligers maken Hellendoorn’ gaat over André Vliek. Een man die schijnbaar meer uren vrijwilligerswerk dan betaald werk in een week weet te stoppen en alles toch prima in balans houdt. Ons gesprek begon tijdens de huldiging van burgemeester Anneke Raven tot Lid in de orde van de Gagelkealtjes.

NIJVERDAL - André was aanwezig als verslaggever van HOi tv, maar zijn naam deed een belletje rinkelen in verband met gymnastiekvereniging Fysion. Al snel vertelde hij honderduit over zijn vrijwilligerswerk daar en hoe dat was uitgegroeid naar vrijwilligerswerk op landelijk en zelfs internationaal niveau. In deze serie komen alle aspecten van vrijwilligerswerk aan bod, dus mag dit verhaal niet ontbreken.

Fysion

Als jonge jongen turnde André bij OKK. “Op mijn veertiende begon ik te assisteren bij trainingen,” vertelt hij. “Dat vond ik zo leuk dat ik een trainerscursus ging doen en min of meer tegelijkertijd kwam ik in het jeugdbestuur terecht. Ik groeide steeds verder in het trainerschap en werd op een gegeven moment coördinator voor het technisch kader en van daaruit voorzitter. Toen ik in 2011 een lintje kreeg, omdat ik al 25 jaar zoveel voor de club deed, zei de toenmalige voorzitter dat ik echt het gezicht van de vereniging was.”

Fysion kwam voort uit de fusie tussen OKK en GVN. “Twee verenigingen die ieder al zo’n 80 jaar bestonden, besloten hun krachten te bundelen, om hun voortbestaan te garanderen. En dat is goed gelukt! De leden kwamen samen tot de nieuwe naam ‘Fysion’ en het logo. Nou was OKK altijd behoorlijk fanatiek met het organiseren van allerlei wedstrijden op districtsniveau en op een gegeven moment wilden ze een nationale wedstrijd organiseren. Dat ging zo goed, dat de bond ze vroeg een interland met Spanje en Roemenië in te lassen. Donderdag bouwden we alles op, vrijdag waren de podiumtrainingen en zondag sloten we af met topturners. De bond was zo onder de indruk dat we vervolgens in 2010, 2011 én 2012 het NK mochten organiseren. Dat was ongekend in de turnwereld.”

Vrijwilligers

Door de jaren heen heeft André een ploeg vrijwilligers om zich heen verzameld die perfect op elkaar ingespeeld zijn en als geheel door de bond ingehuurd worden om door het hele land toestellen op te bouwen voor wedstrijden op nationaal en internationaal niveau. “Nou, ingehuurd,” lacht André. “We krijgen een onkostenvergoeding. Het blijft echt vrijwilligerswerk. Maar ik ben er wel zo’n beetje om het weekend voor op pad. Wij hebben in de afgelopen echt trends gezet. Zo besloot ik dat er tijdens wedstrijden een koffiebar voor de trainers moest zijn. Niets is zo vervelend als in een korte pauze in de rij moeten staan voor een kop koffie terwijl je eigenlijk bij je turners moet zijn. Dat soort dingen heeft ons veel waardering opgeleverd. Net als het gezamenlijk afsluiten met een hapje en een drankje, zodra de laatste toestellen in de vrachtwagens zijn geladen. Als tegenprestatie zien wij dan jongens als Epke Zonderland en Yuri van Gelder de meest waanzinnige toeren uithalen.”

André straalt. Hij heeft duidelijk veel plezier in zijn bijzondere vrijwilligerswerk. “Er gaat veel tijd in zitten, maar toch houd ik tijd over voor HOi én voor de bardiensten van mijn zoons team bij SVVN,” sluit hij lachend af.

Stichting De Welle is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Meer berichten
 
Auto zoeker