Een paar dagen voor het echte werk hebben de heren carbidschieters hun materiaal gecontroleerd, zodat zij oudejaarsdag veilig kunnen knallen.
Een paar dagen voor het echte werk hebben de heren carbidschieters hun materiaal gecontroleerd, zodat zij oudejaarsdag veilig kunnen knallen. Foto: eigen foto

‘Gelukkig mag carbidschieten nog wel’

Algemeen

Net als vorig jaar mag er vandaag alleen categorie 1 vuurwerk afgestoken worden. Het zogenaamde ‘kinder’-vuurwerk dat je het hele jaar door mag kopen en afsteken. Veel mensen vinden daar niet veel aan en laten het links liggen. Reden voor de bekende vuurwerkverkooppunten in Nijverdal niet veel aandacht aan het verkopen van vuurwerk te besteden.

NIJVERDAL - Zo bleek uit berichten op hun websites dat bijvoorbeeld Profile Baan er dit jaar helemaal vanaf zag, Valk alleen het afhaalpunt in Rijssen open had en Slooijer van 27 tot en met 31 december verkocht bij Coop Haanstra. Zelfs in Duitsland konden liefhebbers niet terecht, want ook daar gold een verbod.

Carbid

Carbid mag wel nog steeds afgeschoten worden en daar zijn de vrienden Peter, Rick en Jan uit Hellendoorn heel blij om. Vorig jaar vertelden zij al uitgebreid hoe zij met het carbidschieten omgaan en dat het zeker niet iets is, dat je ‘zomaar even moet doen’. Toen vorig jaar bekend werd dat er geen vuurwerk, maar wel carbid afgeschoten mocht worden, ontstond er een run op carbid. Bij het afschieten van carbid moet je echter wel aan de nodige voorwaarden voldoen én je moet weten wat de goede verhouding is tussen carbid en water. En dat de afdichting van de melkbus die je gebruikt er echt afschiet of kapot gaat. “Anders kun je voor vervelende situaties komen te staan,” vertelde Peter vorig jaar. Met ruim 20 jaar ervaring, weet hij waar hij over praat.

Hetzelfde

Dit jaar schieten zij weer carbid af, op dezelfde plek, op dezelfde manier, met hetzelfde materiaal. Peter lacht. “Zo klinkt dat best saai. En toch is het elk jaar weer anders en blijft het ontzettend leuk. Wat dit jaar wel anders is, is dat wij er een paar melkbussen bij hebben. Onze kinderen vonden het vorig jaar erg leuk en willen dit jaar zelf wel eens wat proberen. Ze zijn nu een jaar of twaalf en wat ons betreft kan dat wel. Onder het strenge, toeziende oog van vaders, natuurlijk.”

Een paar dagen voor het echte carbid schieten hebben Jan, Rick en Peter hun materiaal gecontroleerd en in orde bevonden. “Alles functioneert zoals het moet, dus we maken er 31 december weer een mooi spektakel van. Omdat het buiten is, mogen er wat meer mensen aanwezig zijn en dat is natuurlijk gezellig. Maar net als vorig jaar is er geen tent met versnaperingen. We knallen van ongeveer 11.00 tot 16.00 uur, ruimen dan alles netjes op en zijn voor het donker thuis om te genieten van een lekker biertje en oudejaarsavond!”

Jong geleerd

“Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen carbid op een veilige manier afschiet. Met de juiste voorzorgsmaatregelen, gehoorbeschermers, géén alcoholgebruik. Als wij onze kinderen nu goed leren hoe het moet, is de kans op ongelukken in de toekomst veel kleiner. En als papa er dan geen zin meer in heeft, kunnen zij het mooi van ons overnemen. Maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.”

Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 58 minuten geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 2 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 4 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 17 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 18 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' gisteren
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54