Afbeelding

Minder stress, meer zen met Harry Mengers

Algemeen

‘Als ik eet, dan eet ik. Als ik loop, dan loop ik.’, zei een beroemde zenmeester. Hij bedoelde onverdeelde aandacht, leven in het nu.

NIJVERDAL - “Zenmeditatie is niet iets wat zo maar tot verbeelding spreekt”, vertelt Harry Mengers, zenleraar en oprichter van Meditatiecentrum Nijverdal, “En toch hebben bijna 500 mensen uit heel Overijssel de afgelopen vijf jaar inspiratie weten te vinden in het Centrum.” Veelal is onrust, piekeren, een vol hoofd of slaapproblemen een aanleiding om iets te ondernemen. En zenmeditatie blijkt daar een goede weg in te betekenen.
“Misschien is het wel mijn praktische aanpak. Dat mag je van mij verwachten als nuchtere Achterhoeker”, vertelt Mengers met een glimlach. “En zen biedt tegelijkertijd diepgang. Uiteindelijk kom je terecht bij je eigen levensvragen”, illustreert Mengers. “Waar word ik gelukkig van? Waar kom ik mijn bed voor uit? Hoe kan ik beter voor mijzelf en anderen zorgen? Het zijn zingevingsvragen. En het mooie is dat cursisten zelf vaak het antwoord wel weten. Zij krijgen van mij geen dogma’s, geen regels of een overtuigingen mee. ‘Geloof mij niet, ga zelf op zoek naar de juiste antwoorden’, zeg ik er vaak bij. Het is een kwestie van de deksel eraf halen, letterlijk ont-dekken.”
Verstilling, mediteren en allereerst aandacht voor jezelf helpt bij het inzicht vergroten in jezelf, tot de kern te komen. In de cursussen en ook met coaching word je daarin op weg geholpen. En als je die ontdekking gedaan hebt, maak je betere keuzes, voelt het rustiger en kun je des te meer voor anderen iets betekenen. Met oprechte aandacht en interesse.
Zen is praktisch en alledaags. En oefent veel met aandacht voor het alledaagse. En ‘aandacht’ is het motto van de meditatiecursussen. ‘Als ik eet, dan eet ik’, is een uitspraak van een beroemde zenmeester. Stel je voor!
In januari en februari zijn er proeflessen en de cursussen beginnen vanaf 8 februari.

www.zen.nl/nijverdal

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 7 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 9 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 11 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 13 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 14 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 17 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45