Met het beschikbaar stellen van 26 kledingbonnen van 100 euro steunt een gulle gever kledingzaak Bluess én cliënten van de Voedselbank.
Met het beschikbaar stellen van 26 kledingbonnen van 100 euro steunt een gulle gever kledingzaak Bluess én cliënten van de Voedselbank. Foto: Voedselbank

‘We willen alle mensen gewoon graag helpen’

Algemeen

Mensen die per maand niet genoeg geld overhouden om boodschappen te doen, kunnen bij de Voedselbank terecht. Daar krijgen ze elke week een goed gevuld en gevarieerd voedselpakket, zodat ze toch (gezond) kunnen eten. Dat is natuurlijk een geweldige oplossing en neemt de nodige zorgen bij de mensen weg. Zou je denken.

NIJVERDAL - Piet Hofman, voorzitter, en Bert Mulder, bestuurslid en facilitair coördinator, weten dat het voor veel mensen heel anders is. “Op dit moment geven we elke week zo’n 70 pakketten uit”, vertelt Piet. “Elk jaar krijgen ongeveer 700 huishoudens binnen de gemeente Hellendoorn een kerstpakket van de Raad van Kerken. Die mensen voldoen niet allemaal aan de eisen voor een voedselpakket, maar wij schatten dat de helft er wel eens recht op kon hebben. Er zijn dus veel mensen die wij nog niet bereiken, of voor wie onze drempel te hoog is.”

Geen reden voor schaamte

“Wij zien dat veel mensen zich schamen om hier te komen en toch willen wij, alle mensen die hier werken, de mensen alleen maar heel graag helpen. Het is uitermate schrijnend dat sommige mensen de nood zo hoog op laten lopen, dat ze pas bij ons komen als hun koelkast en portemonnee letterlijk helemaal leeg zijn”, gaat Piet verder. “Alsof ze nog niet genoeg zorgen hebben! Gelukkig kunnen wij dan snel schakelen en ze vrijwel direct een goed gevuld pakket meegeven, maar het is gewoon niet nodig zo lang te wachten.”

“En je krijgt echt goed voedsel”, vult Bert aan. “Als Voedselbank moeten wij ons aan strenge regels voor voedselveiligheid houden. Voedsel dat je niet meer kunt nuttigen, geven wij niet mee.”

“Door corona is de situatie wel verslechterd”, zegt Piet. “We moeten de looproute tijdens de uitgifte zo regelen dat mensen de ene deur binnenkomen en de andere uitgaan. Dat betekent dat er soms een rij buiten staat. Niemand wil in die rij gezien worden. Daar komt die schaamte weer de hoek om kijken en er zijn nog altijd veel vooroordelen. Buitenstaanders die denken dat deze mensen het er ‘wel naar gemaakt zullen hebben’. We begrijpen die schaamte en doen er alles aan deze mensen zoveel mogelijk privacy te geven. Door bijvoorbeeld te zorgen dat ze binnen kunnen wachten.”

Per 1 januari zijn de intakeregels van Voedselbank Nederland versoepeld en mogen mensen een maand gebruik maken van de Voedselbank, zonder dat zij moeten bewijzen dat ze te weinig geld overhouden per maand. “Dat verlaagt voor mensen de drempel genoeg om toch te komen.”

Gulle gevers

Met enige regelmaat weten gulle gevers de vrijwilligers van de Voedselbank te verrassen. Zo kregen ze deze week een partij vlees van Kloosterman. “Een anonieme gever wilde vlees van Kloosterman doneren. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. We hebben afgesproken dat half januari een mooi moment was en begin deze week kwam Kloosterman het vlees afleveren.” Een andere gulle gever stelde 26 kledingbonnen van Bluess denim-fashion-goods beschikbaar. “Ik werd afgelopen week door een trouwe klant en oude jeugdvriend enorm verrast”, vertelt Renate Voortman, eigenaar. “Hij wilde mij steunen in deze moeilijke tijd! MME Technology heeft een goed jaar gedraaid en daarom wilde hij wat voor collega-ondernemers doen die het enorm zwaar hebben. Ik ben zo vereerd met zijn aanbod en vind het mooi, maar ook bijzonder dat ondernemers elkaar steunen en bij staan in deze tijd. En niet alleen steunt hij mij enorm, ook de voedselbank! Ik heb een tas vol cadeaubonnen van Bluess overhandigd aan de voedselbank, allemaal dankzij het harde werken van de jongens bij MME Technology, dus die wil ik ook heel hartelijk bedanken!”
“Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden”, zegt Piet. “Elk jaar zetten heel veel mensen zich voor ons in, doneren voedsel en bijvoorbeeld DE-punten, en we zijn al die mensen ontzettend dankbaar. Zonder hen geen Voedselbank.”

Voedselbank Nijverdal is ruim acht jaar geleden opgezet door Marcel Ticheler en Piet Hofman. Met de levensmiddelen die ze elke week bij alle negen supermarkten hier en bij het centrale distributiecentrum van Jumbo in Raalte halen voorzien ze niet alleen hun eigen cliënten van voedsel, ze helpen ook Noabers voor Noabers met een aantal pakketten.

Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 1 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00