Bewegen in warm water houdt de leden van De Doordrijver fit en soepel, zeker onder de bezielende leiding van hun gemotiveerde trainers. (Foto: Ellen Nieboer)
Bewegen in warm water houdt de leden van De Doordrijver fit en soepel, zeker onder de bezielende leiding van hun gemotiveerde trainers. (Foto: Ellen Nieboer)

‘Het is goed voor je, je blijft soepel’

Algemeen

In januari 1996 ging er een nieuwe zwemvereniging van start: DOVO. Een vereniging voor 55-plussers die voortkwam uit een vereniging ondersteund door Stichting Welzijn Ouderen. Ze begonnen met vijftig leden en hadden er binnen een jaar honderd.

NIJVERDAL - De afgelopen jaren is er veel veranderd, maar toch ook veel hetzelfde gebleven. “We zijn nog steeds een zeer harmonieuze vereniging”, vindt Ine van der Veer, voorzitter. “De afgelopen jaren hebben we wel de leeftijd voor lidmaatschap aangepast. Ons motto is nu ‘40 plus, zwemmen dus’. Niet dat we de leeftijd heel streng handhaven, iedereen is gewoon van harte welkom.”

Jubileum

Door alle corona-maatregelen is het er vorig jaar niet van gekomen hun 25-jarig jubileum te vieren en daarom doen ze dat dit jaar. Nog wel enigszins ingetogen, met een hapje en drankje na de algemene ledenvergadering, maar ook met een leuke actie.

“Iedereen mag de maand maart gratis met ons kennismaken”, vertelt Siny Jansen, bestuurslid sociale contacten. “En ons lidmaatschap is al niet duur, zeker niet als je bedenkt dat je wekelijks net zoveel lessen kunt volgen als je wilt.”

“Daarnaast nemen we tijdens de ledenvergadering officieel afscheid van onze trainster Ria Maneschijn”, vult Ine aan. “Zij heeft al die jaren met heel veel plezier les gegeven, tot december 2020, toen ze haar laatste les gaf. De bedoeling was tijdens de jubileumactiviteiten afscheid te nemen, maar dat viel zoals gezegd in het water. Gelukkig kunnen we dat nu alsnog doen. Ik neem afscheid als voorzitter en het bestuur stelt Ans van Aalst voor om deze taak over te nemen. Ik heb veertien jaar in het bestuur gezeten en alles loopt goed, dus ik vond het tijd dat iemand anders voorzitter werd. Gelukkig wil Ans dit van me overnemen.”

Hechte club

De dames geven aan dat de meeste leden elkaar niet per se heel goed kennen. “Ze zien elkaar in het zwembad en daar houdt het vaak wel mee op”, zegt Ine. “En toch zijn we een hechte club. Net als bij andere verenigingen leer je elkaar natuurlijk wel kennen, maar iedereen kan in principe aan elk lesuur meedoen, zodat de groep niet altijd dezelfde samenstelling heeft. Siny kent wat meer mensen, omdat zij verjaardagen, jubilea en zieken bijhoudt en altijd zorgt voor een kaart of bloemetje. In het water hebben onze leden toch veel leuke contacten en we organiseren nog elk jaar een fietstocht waar iedereen aan mee kan doen. De samenwerking binnen het bestuur is ook heel fijn. Iedereen heeft een functie die het beste bij hem of haar past en we inspireren elkaar.”

Fanatiek

Hoewel het een club is voor 40-plussers en de gemiddelde leeftijd waarschijnlijk ergens rond de 70 ligt, zijn de meeste deelnemers erg fanatiek. “Zeker nu we door corona een tijd niet konden zwemmen”, zegt Siny. “Iedereen wil weer graag bewegen. Omdat al onze lessen in het warme water zijn, hebben veel senioren daar baat bij. Het warme water omhult je, maakt bewegen makkelijker en zorgt ervoor dat je soepel blijft. En denk maar niet dat de lessen suf zijn! Het zijn stuk voor stuk pittige lessen, onderverdeeld in aquagym, wetbelt zwemmen en conditie zwemmen. We beginnen altijd met een goede warming up en gaan vervolgens aan de slag met diverse attributen. Natuurlijk kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoen. Als je bijvoorbeeld een blessure hebt of conditioneel nog niet hersteld bent van corona, moet je daar wel rekening mee houden.” Beide dames weten dit uit ervaring en hebben al diverse leden de helende weg naar het zwembad gewezen.

Ledenvergadering

De ledenvergadering en jubileumviering vinden plaats op dinsdag 22 februari, vanaf 10.00 uur in het clubgebouw van NKC’51. “We hebben een mooi album samengesteld met allemaal knipsels en foto’s van de afgelopen 25 jaar”, vertelt Ine. “Dat ligt daar ter inzage en brengt vast veel herinneringen naar boven. Dat was voor ons al het geval bij het samenstellen. In de periode van het oude zwembad werd donderdag ‘s avonds nog koffie gedronken aan het bad. Zo hebben we heel wat meegemaakt. Wat ik ook heel leuk vind, is te zien hoe de trainers zich ontwikkeld hebben. Ze geven de lessen met muziekbegeleiding, waardoor men actief beweegt in een vlot tempo en een uur zo voorbij is.”

dedoordrijver.nl

Afbeelding
Voorstelling ‘Hoopvol’ in Openluchttheater 2 uur geleden
Afbeelding
Gerben Löwik Classic gaat langs mooiste plekjes 4 uur geleden
Afbeelding
De mooiste plekken in het hart van Overijssel 8 uur geleden
Afbeelding
Uitreiking Cultuurprijs aan actrice Johanna ter Steege 20 uur geleden
Afbeelding
Waterpolozussen terug bij Het Ravijn 22 uur geleden
Afbeelding
Gratis inzameling van plastic verpakkingen en glas voor organisaties en bedrijven 16 mei, 14:06
Afbeelding
Nijverdals Mannenkoor huldigt jubilarissen 16 mei, 12:01
Afbeelding
Reflectie van ChristenUnie op plannen Koestraat 16 mei, 09:54