Zo vroeg in het jaar nodigt de kinderboerderij misschien nog niet echt uit tot een bezoekje, maar de dieren hebben enorme aantrekkingskracht. Even foto's maken mondt uit in een half uur kijken en aaien...
Zo vroeg in het jaar nodigt de kinderboerderij misschien nog niet echt uit tot een bezoekje, maar de dieren hebben enorme aantrekkingskracht. Even foto's maken mondt uit in een half uur kijken en aaien... Foto: A. van Ipenburg

‘Verder opbouwen en onderhouden’

Algemeen

Nu de corona-maatregelen vrijwel allemaal van tafel zijn en het zonnetje weer lekker schijnt, komen de activiteiten op de kinderboerderij steeds meer tot leven. Niet dat de vrijwilligers de afgelopen maanden stil hebben gezeten, er is hard gewerkt.

Nijverdal - “Ons gebouw staat en stevig ook, want het heeft de afgelopen stormen doorstaan”, vertelt Wilma Paalman, bestuurslid, trots. Op deze toch nog wat druilerige dag nodigt de kinderboerderij niet echt uit voor een bezoekje, maar het enthousiasme van de vrijwilligers is er niet minder om.

Konijnen en cavia’s komen nieuwsgierig naar de omheining van hun ren en zijn zichtbaar teleurgesteld als wij geen eten bij ons blijken te hebben. Bij de kippen, duiven, geiten en schapen gaat het niet veel anders. Wilma vertelt dat zij de dieren zoveel mogelijk op hun natuurlijke manier laten leven. “Wij streven naar een natuurlijke, duurzame kinderboerderij en dat roept wel eens verwarring op. Onze dieren verblijven het hele jaar door buiten en dat is zelfs voor de cavia’s geen probleem. Het is hun natuurlijke manier van leven en zij passen bijvoorbeeld hun vacht daar op aan. Net als bijvoorbeeld de schapen, geiten en paarden. In elke ren staan schuilverblijven, waar ze soms met z’n allen in zitten en elkaar warm houden, maar ook elkaars gezelschap zoeken. Cavia’s, maar ook konijnen en bijvoorbeeld kippen zijn echt groepsdieren, als je die alleen in een hokje zet, doe je ze niet echt een plezier.”

Wilde bloemen

“Een ander aspect waar mensen wel aan moeten wennen als ze hier komen is het feit dat wij hele stukken met wilde bloemen en planten laten staan. Dat past net zo goed in onze visie een natuurlijke en duurzame kinderboerderij te zijn. We hebben een grote bijenstal en die bijen moeten toch ergens hun voedsel vandaan halen. Hetzelfde geldt voor de wilde vlinders en andere dieren die zich te goed doen aan die bloemen en planten. En zo’n kleurrijk veld wilde bloemen staat nog mooi ook.”

Vrijwilligers

Het gebouw dat op het terrein verrezen is, staat weliswaar stevig, maar is nog niet af. “Aan de buitenkant komt nog isolatie en dan komen er zwarte, gepotdekselde planken tegenaan, zodat het echt de uitstraling van een schuur krijgt. Binnen hebben we een klein kantoor, een personeelsruimte, ons theehuis met keuken, een imkerruimte en de ontdekwerkplaats. We zijn bezig een scholenproject op te zetten, waarbij de scholen een dagdeel hier komen en van alles leren en ontdekken. In het theehuis serveren we onder andere producten uit onze eigen moestuin en boomgaard. We hebben wat pech gehad met procedures en daaropvolgend de coronamaatregelen, maar we kunnen nu echt verder met opbouwen en onderhouden. En daar kunnen we nog wel wat vrijwilligers bij gebruiken. Vrijwilligers houden zich bij ons bezig met het voeren van de dieren, het onderhouden van de (moes)tuin, bouwen en onderhouden van de gebouwen en dierenverblijven en straks natuurlijk met werkzaamheden in ons theehuis.”

Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart is het weer NLDoet, wat een prima gelegenheid vrijblijvend kennis te maken met het vrijwilligerswerk op de kinderboerderij. Meld je hiervoor aan via info@kinderboerderijhellendoorn.nl. Op de dag zelf een kijkje nemen is mogelijk.

Wil jij jouw organisatie in het zonnetje zetten en ben je op zoek naar vrijwilligers? Bel HellendoornDoet! 06-28211059 of mail y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

Afbeelding
Voorstelling ‘Hoopvol’ in Openluchttheater 1 uur geleden
Afbeelding
Gerben Löwik Classic gaat langs mooiste plekjes 3 uur geleden
Afbeelding
De mooiste plekken in het hart van Overijssel 7 uur geleden
Afbeelding
Uitreiking Cultuurprijs aan actrice Johanna ter Steege 19 uur geleden
Afbeelding
Waterpolozussen terug bij Het Ravijn 21 uur geleden
Afbeelding
Gratis inzameling van plastic verpakkingen en glas voor organisaties en bedrijven gisteren
Afbeelding
Nijverdals Mannenkoor huldigt jubilarissen 16 mei, 12:01
Afbeelding
Reflectie van ChristenUnie op plannen Koestraat 16 mei, 09:54