Als vrijwilliger help je statushouders op veel verschillende gebieden. Hier bijvoorbeeld tijdens een training omgaan met geld. Hoe simpel het ook lijkt, hier werken veel dingen anders dan in hun thuisland.
Als vrijwilliger help je statushouders op veel verschillende gebieden. Hier bijvoorbeeld tijdens een training omgaan met geld. Hoe simpel het ook lijkt, hier werken veel dingen anders dan in hun thuisland. Foto: VluchtelingenWerk

‘Het maakt echt je hele wereld groter!’

Algemeen

NIJVERDAL - Stichting De Welle VluchtelingenWerk helpt statushouders binnen de gemeente Hellendoorn bij het vinden van hun weg naar diverse voorzieningen, het (beter) beheersen van de Nederlandse taal, het communiceren met instanties, kortom met alles wat er als vluchteling op je afkomt in een compleet andere wereld.

Petra de Vries coördineert al die verschillende werkzaamheden en stuurt een grote groep vrijwilligers aan. “De afgelopen twee jaar hebben die vrijwilligers diverse taken niet of nauwelijks kunnen uitvoeren. De vaste spreekuren konden niet op kantoor plaatsvinden, maar belangrijke brieven moesten natuurlijk wel uitgelegd en besproken worden. Online of telefonisch dat soort gesprekken voeren met iemand die de Nederlands taal niet goed spreekt en begrijpt, is ondoenlijk. Daarom was huisbezoek vaak toch noodzakelijk. Met de hoge gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers, was dat wel een risico. Een risico dat een aantal vrijwilligers niet wilde nemen. Heel begrijpelijk. Daarom hebben Henk (Veenstra, coördinator Stichting De Welle VluchtelingenWerk - red.) en ik veel zelf gedaan.”

Nieuwe vrijwilligers

“Maar nu is er weer meer mogelijk en gaan we actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers,” vult Henk aan. “We kunnen de nodige taalmaatjes, huiscoaches en spreekuurmedewerkers gebruiken. “En mensen die willen helpen bij de opslag van goederen, die we vanuit de hele gemeente ontvangen voor onze statushouders.”

“Het is prettig als we kunnen kiezen uit vrouwelijke en mannelijke huiscoaches, dus we hopen dat zowel mannen als vrouwen zich aanmelden. Een gezin vraagt om andere begeleiding dan iemand die hier alleen naartoe is gekomen,” vult Petra aan. “Zo proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de cultuurverschillen. Het leuke van dit werk vinden veel vrijwilligers dat je niet alleen statushouders helpt te integreren in Nederland, maar dat je zelf ook heel veel leert van die andere culturen. De meeste statushouders zijn ontzettend gastvrij en er zijn diverse vriendschappen ontstaan met onze vrijwilligers.”

Eisen

Stichting De Welle stelt geen speciale eisen aan vrijwilligers die zich willen inzetten voor VluchtelingenWerk. Ze zoeken vooral nuchtere mensen die van aanpakken weten en praktisch en logisch kunnen denken. Mensen die nieuwsgierig zijn en een hart voor vluchtelingen hebben, zonder vooroordelen, die iedereen gelijkwaardig behandelen. “Uiteindelijk zijn het mensen net als jij en ik,” zegt Henk. “Ze komen uit heel verschillende situaties, hebben op de vlucht vooral in de overlevingsstand gestaan en komen hier tot rust. Soms brengt dat trauma’s boven. Na verloop van tijd is er wellicht sprake van een student die op kamers gaat. Kinderen die naar de opvang gaan. Van een ‘wij’-cultuur komen deze mensen in onze ‘ik’-cultuur. We zien soms kloven tussen ouders en kinderen ontstaan, omdat die hier opgroeien en al veel meer in onze cultuur leven dan hun ouders. Dat proberen we allemaal een plek te geven en daar moet je als vrijwilliger wel een beetje oog voor hebben.”

Wat er precies van je verwacht wordt als taalmaatje, huiscoach of spreekuurmedewerker leggen Petra en Henk je graag uit. Je kunt contact met ze opnemen via h.veenstra@stichtingdewelle.nl. Alle vrijwilligers worden goed begeleid en kunnen altijd terugvallen op het hele team.

Wil jij jouw organisatie in het zonnetje zetten en ben je op zoek naar vrijwilligers? Bel HellendoornDoet! 06-28211059 of mail y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

Afbeelding
Voorstelling ‘Hoopvol’ in Openluchttheater 2 uur geleden
Afbeelding
Gerben Löwik Classic gaat langs mooiste plekjes 5 uur geleden
Afbeelding
De mooiste plekken in het hart van Overijssel 8 uur geleden
Afbeelding
Uitreiking Cultuurprijs aan actrice Johanna ter Steege 20 uur geleden
Afbeelding
Waterpolozussen terug bij Het Ravijn 23 uur geleden
Afbeelding
Gratis inzameling van plastic verpakkingen en glas voor organisaties en bedrijven 16 mei, 14:06
Afbeelding
Nijverdals Mannenkoor huldigt jubilarissen 16 mei, 12:01
Afbeelding
Reflectie van ChristenUnie op plannen Koestraat 16 mei, 09:54