Het beeld dat de folder van de Floriade siert en zoals alle bezoekers het kunstwerk kunnen bewonderen. Niet volmaakt en recht, maar met hobbels en bobbels, zoals het leven zelf. (Foto: Peter Lindhout)
Het beeld dat de folder van de Floriade siert en zoals alle bezoekers het kunstwerk kunnen bewonderen. Niet volmaakt en recht, maar met hobbels en bobbels, zoals het leven zelf. (Foto: Peter Lindhout) Foto: Peter Lindhout

‘Soms is de hoop ver weg in je leven’

Algemeen

HELLENDOORN/ALMERE - Als de Floriade op donderdag 14 april haar poorten opent in Almere, kunnen bezoekers van over de hele wereld een half jaar lang een prachtig Helders glaskunstwerk bewonderen. Marian Torenbeek maakte en plaatste een prachtige regenboog.

“Een vriendin maakte mij attent op de mogelijkheid kunstwerken in te sturen voor een kavel op de Floriade. Zij woont in Almere, waar de Floriade dit jaar plaatsvindt, en had als beeldhouwster de oproep van de gezamenlijke kerken daar gekregen. Ze moedigde mij aan ook iets in te sturen, want de oproep gold voor alle kunstenaars in Nederland. De gezamenlijke kerken hebben onder de naam FruitfulCity een kavel op de Floriade, waar een ‘tiny church’ staat. Net zo duurzaam als het exemplaar in Almere zelf. Deze is voorzien van zonnepanelen en draait zelfs met de zon mee. Op de Floriade, die dit jaar volledig in het thema van duurzaamheid staat, is de ‘tiny church’ een ontmoetingsplek en in de tuin om de kerk heen, wilden ze kunstwerken plaatsen volgens de ‘12 vruchten van de geest’, naast diverse Bijbelse planten en geneeskrachtige kruiden.”

Regenboog

Marian stuurde vier ontwerpen in en was blij verrast toen de jury besloot haar regenboog te plaatsen. “De regenboog symboliseert hoop. Volgens het verhaal van Noach heeft God zoiets gezegd van ‘als je de regenboog ziet, weet je dat ik jullie trouw blijf, blijf hopen, het komt goed met de wereld’. In mijn leven liep alles niet altijd op rolletjes en na één specifiek rottige gebeurtenis zaten mijn man Fred en ik op een steiger en zagen we een regenboog. Toen besefte ik dat God er nog steeds was en dat we mogen blijven hopen. Daar moest ik aan denken en werken met glas is werken met kleur, voor mij. Ik vind het geweldig met glas de mooiste, kleurrijkste creaties te maken. Ondanks mijn jarenlange ervaring komt er soms toch nog een verrassing uit mijn glasfusing-oven. Zo ook met de regenboog. Ter versteviging heb ik een extra laag glas gebruikt, die verder geen uitwerking op het eindproduct zou hebben. In de oven zijn er tussen de glaslagen luchtbelletjes ontstaan. Dat had ik niet verwacht, maar het maakt mijn kunstwerk wel helemaal af.”

Uit de foto’s blijkt dat het niet een regenboog uit één stuk is. “Mijn regenboog is zoals het leven zelf. Soms raak je de hoop even kwijt, is je leven niet mooi en glad. Iedereen krijgt wel te maken met tegenslagen. Daarom bestaat mijn regenboog uit delen, die niet allemaal kaarsrecht of even hoog staan. Het plaatsen op de Floriade ging ook niet vanzelf, daar hebben we flink voor moeten werken. Grote stukken glas op een dunne ijzeren staaf, wie dat verzonnen heeft”, zegt ze met een hartelijke lach.

Floriade

Marian kan nog niet achterover leunen. De Floriade gaat donderdag 14 april van start, maar op eerste paasdag, zondag 17 april, is de officiële opening van de kavel van FruitfulCity. “En laten ze nou mijn kunstwerk uitgekozen hebben om dan feestelijk te onthullen.” Marian schudt haar hoofd. “Het is niet eens het mooiste kunstwerk, ik heb er echt een paar gezien die ik veel mooier vind. Maar ja, het is wel een eer en ik ben er zeker trots op.”

FruitfulCity is een initiatief van 20 lokale kerken in Almere. Allemaal verschillende kerkstromingen met hetzelfde doel: de pracht van de natuur laten zien en het verhaal van Gods schepping met de bezoekers van de Floriade delen. In een folder die bezoekers krijgen, vertellen alle kunstenaars over de totstandkoming van hun kunstwerk.

Marian en Fred tijdens het plaatsen van de hoopvolle regenboog, speciaal voor de gelegenheid gestoken in bijpassende T-shirts.
Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 16 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11