Afbeelding

Oekraïeners krijgen hulp van Twentenaren

Algemeen

ENTER/NIJVERDAL - De mensen in Oekraïne en de mensen die het land ontvlucht zijn, hebben hulp nodig. Vincent Ravenhorst en Prescilla Huizenga uit Nijverdal en Gerard van de Riet uit Enter zetten zich in om hen te helpen.

Vincent komt al een jaar of zes in Krakau in Polen. Hij is het als zijn tweede huis gaan zien en Krakau heeft ook de harten van Prescilla en Gerard veroverd. Krakau is een stad met ongeveer een miljoen inwoners en inmiddels worden er zo’n 400.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. “Vrienden van ons in Krakau zetten zich in om die vluchtelingen te helpen”, vertelt Vincent. “Ik heb gevraagd wat wij kunnen doen om ze te helpen.” Met z’n drieën zijn ze een inzameling gestart om de vluchtelingen onder meer eten, drinken, kleding en andere dagelijkse benodigdheden te kunnen geven. Deze werden door Vincent en Gerard met de auto naar Krakau gebracht. “De eerste keer gingen we op 15 maart. De spullen brachten we naar een depot van waaruit het verspreid zou worden in Krakau en deels in Oekraïne.”

Vincent, Prescilla en Gerard bezochten in Krakau ook een hostel waar Oekraïense vluchtelingen verbleven. “Dit hostel is een eerste opvang voor de vluchtelingen die onder meer per trein aankomen. Het is een doorstroomlocatie. Ze krijgen hier een bed, kleding en warm eten en worden geholpen bij het vinden van een plek waar ze langer kunnen blijven”, zegt Vincent. Het hostel had grote behoefte aan ontbijtproducten en ondergoed voor dames en kinderen, reistassen en nog veel meer. “Dat hebben we gekocht bij de lokale winkels met het geld dat we hadden gekregen van vrienden en familie.

Bij die ene keer is het niet gebleven. Vincent, Prescilla en Gerard hebben hun actie uitgebreid en hebben donatiepotten mogen plaatsen bij Barbershop Nijverdal, Nagelstudio J-nails, het Wijn & Whiskyhuis, Isis Nijverdal, De jongens Nijverdal, Beddenspecialist Konijnenbelt, Leferink schoenen, Bluess Denim, Primera Hellendoorn, HCR Beerzerveld, Etos Nijverdal, Café In de Gauwe Geit, Bakkerij Lorkeers, Multivlaai Nijverdal, Reflex bedrijfskleding in Nijverdal, Pand 55, Kapsalon de Hoofdzaak, Lunchroom de Harlekijn, Gulf Enter, Haar & Zo Enter, Primera Enter, Van Otten, EP: Enter en Cafetaria ‘t Zumpke.

Doordat ze een schenking van een bedrijf kregen, ze van MAX maakt mogelijk een bedrag van 2.500,- euro hebben ontvangen en veel mensen een bedrag hebben gedoneerd, zijn Vincent en Prescilla afgelopen week met 4.600 euro op zak weer naar Krakau gegaan. “Met hetzelfde bedrag kunnen we hier veel meer kopen dan in Nederland. De plaatselijke apotheek heeft een recordomzet deze maand. We hebben daar flink ingeslagen”, aldus Vincent. “Verder hebben we groots ingeslagen bij de groothandel hier ter plekke. Alles wat we kopen gaat naar de mensen hier, maar een deel wordt ook naar de Oekraïne gebracht.” Op 28 april willen ze weer vanuit Nederland naar Krakau gaan.

Afbeelding
Voorstelling ‘Hoopvol’ in Openluchttheater 2 uur geleden
Afbeelding
Gerben Löwik Classic gaat langs mooiste plekjes 5 uur geleden
Afbeelding
De mooiste plekken in het hart van Overijssel 8 uur geleden
Afbeelding
Uitreiking Cultuurprijs aan actrice Johanna ter Steege 20 uur geleden
Afbeelding
Waterpolozussen terug bij Het Ravijn 22 uur geleden
Afbeelding
Gratis inzameling van plastic verpakkingen en glas voor organisaties en bedrijven 16 mei, 14:06
Afbeelding
Nijverdals Mannenkoor huldigt jubilarissen 16 mei, 12:01
Afbeelding
Reflectie van ChristenUnie op plannen Koestraat 16 mei, 09:54