Bomen zijn letterlijk van levensbelang. De verkiezing laat ons nadenken over het verhaal achter de boom.
Bomen zijn letterlijk van levensbelang. De verkiezing laat ons nadenken over het verhaal achter de boom.

Nominatieronde Boom van het Jaar

Algemeen

HELLENDOORN - Bomen zijn letterlijk van levensbelang. Niet alleen voor ons als mensen, maar eigenlijk voor alles wat leeft en bloeit. Naast dat de bomen de longen van de aarde zijn, bieden ze ook bescherming en onderdak aan een hele wereld van insecten, volgens, bloemen en planten. Bovendien vertellen bomen ook een verhaal; zeker wanneer het gaat om markante, soms eeuwenoude exemplaren. OM deze bomen figuurlijk in het zonnetje te zetten is er de jaarlijkse verkiezing van Boom van het Jaar.

Nederland is de afgelopen jaren steeds groener geworden. Er zijn naar schatting ruim 162 miljoen bomen in Nederland te vinden. Er komen er op termijn ook nog veel meer bij, zo is de hoop. Zo is de Provincie Overijssel bezig met een ambitieus plan om ruim een miljoen bomen te planten. Eén voor iedere inwoner van de provincie.

Dit jaar is de vijfde editie van de Boom van het Jaar verkiezing. Iedereen kan tot en met 30 mei een boom nomineren. Hiervoor stuurt men de locatie en een onderbouwing met bijzonder verhaal naar de website: www.deboomvanhetjaar.nl De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van ‘European Tree of the Year’. SBNL Natuurfonds verzorgt sinds 2018 de Nederlandse inzending voor deze verkiezing.

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In de afgelopen jaren wonnen de Bredase Troeteleik, de Heksenboom in Bladel, de Moeierboom van Etten-Leur en de Instagram-linde in Maasniel deze eervolle titel.

Tot en met 30 mei kan iedereen zijn favoriete boom met verhaal aanmelden. Daarna kiest de jury voor elke provincie één boom. Deze 12 provinciale genomineerden worden begin september bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde. Van 1 september tot 18 oktober mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot de Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2023. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemers. SBNL Natuurfonds zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert deze stichting ongeveer 325 hectare terrein.

Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 1 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 2 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 14 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 16 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 18 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 22 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 gisteren
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 23 apr, 21:50