Afbeelding

Coronatest & op reis: alles wat je moet weten!

Algemeen

Eindelijk lijkt het erop dat we corona zo langzaamaan achter ons kunnen laten. Men gaat weer massaal vliegreizen boeken en dat zien we dan ook terug in de lange rijen op vliegvelden! Ga jij deze zomer ook op vakantie? Dan moet je in sommige landen er nog steeds rekening mee houden dat je een testbewijs (negatieve testuitslag) moet overhandigen als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt.

Wanneer moet je een PCR test voor reizen doen?

Een PCR test voor reizen is nodig als je naar een land reist dat een coronabewijs vraagt. Heb je een geldig vaccinatiebewijs of herstelbewijs, dan is dit vaak al voldoende. Echter vragen sommige landen zowel een geldig vaccinatiebewijs als een negatieve PCR test of antigeen sneltest, dus check goed wat het reisadvies is en welke regels er gelden in het land waar je naartoe gaat.

Tip: WijsOpReis.nl is een handige website van de Rijksoverheid waar je voor ieder land kunt opzoeken wat de geldende regels zijn.

Eisen en geldigheid van het vaccinatiebewijs

Binnen Europa is je vaccinatiebewijs 270 dagen geldig na je laatste prik uit de basisserie. Afhankelijk van het vaccin kunnen dit één of twee prikken zijn. Weet je niet meer precies wanneer je je laatste prik gehad hebt, dan kun je makkelijk zelf in de CoronaCheck-app je vaccinatiedata bekijken.

Is het inmiddels langer dan 270 dagen geleden dat je de prik uit de basisserie gehad hebt? Dan kun je een boosterprik halen, waardoor je vaccinatiebewijs gewoon geldig blijft. Voorlopig geldt er nog geen beperkte geldigheidsperiode voor de boosterprik, dus die verloopt niet.

Geen vaccinatiebewijs of toch een aanvullende coronatest nodig?

Ben je niet gevaccineerd of heb je nog een aanvullende coronatest nodig voor op reis? Dan moet je je voor vertrek testen. Dit kan op verschillende locaties door het hele land. Deze test duurt maximaal 5 minuten, dus als je op de afgesproken tijd komt, dan hoef je vrijwel niet te wachten en kun je binnen no time weer verder. Houd bij een coronatest er alleen wel rekening mee met hoe oud de test maximaal mag zijn voor je het land binnenkomt. Aan te raden is om de test zo vlak mogelijk voor vertrek in te plannen. Als je voor een spoed PCR test kiest, dan krijg je binnen 6 uur al de uitslag binnen. Test je negatief? Dan krijg je een wereldwijd geaccepteerd reiscertificaat met QR-code. Goede reis!

Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 6 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 7 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 11 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend 14 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 16 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 17 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 1 mei, 19:36
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 1 mei, 12:15