Een deel van de dahlia die Nel Ros schilderde voor het thema waar ze dit seizoen mee van start gingen: bloemen.
Een deel van de dahlia die Nel Ros schilderde voor het thema waar ze dit seizoen mee van start gingen: bloemen. Foto: Ineke Mulder

‘We zetten lekker bloemetjes buiten’

Algemeen

HELLENDOORN - Tijdens hun eerste lustrumexpositie zetten de schilders van schildersclub ‘t Kleurenpalet bijna letterlijk de bloemetjes buiten. Omdat de expositie twee jaar geleden niet door kon gaan, gingen ze dit seizoen met een nieuw thema aan de slag: bloemen.

Schilderjuf Ineke Mulder geeft elk jaar aan het begin van het seizoen een schilderopdracht, waar haar leerlingen zich vlijtig over buigen. “Onze lustrumexpositie viel twee jaar geleden samen met 75 jaar vrijheid en toen heb ik de cursisten de opdracht gegeven een gebouw of plek uit de gemeente die een speciale betekenis voor hen heeft te schilderen. Dat heeft veel mooie schilderijen opgeleverd, maar we zijn nu toe aan iets vrolijkers, vond ik. Tijdens de lockdowns zette ik regelmatig een bloemetje op tafel en dat fleurde het hele huis en mijn stemming helemaal op, dus kwam ik op het idee iedereen bloemen te laten schilderen.”

“En zo werd ‘We zetten de bloemetjes weer buiten’ het thema van de expositie”, vult deelnemer Marian Pasman aan. “Iedereen ging er vol enthousiasme mee aan de slag, ik ook. En dan denk je dat je al goed op weg bent, maar dan komt Ineke en die dwingt je nog eens heel aandachtig naar de bloem te kijken die je schildert. Ze maakt je attent op details, schaduwwerking, kleuren. Nooit geweten dat een bloem zo ontzettend veel kleuren heeft.”

Ineke laat een paar voorbeelden zien van schilderijen die cursisten geschilderd hebben en vertelt er gelijk indrukwekkende achtergrond verhalen bij. “De schilderes van dit schilderij stuurde mij een foto en vroeg of ik dacht dat zij dat kon schilderen. Natuurlijk. Samen hebben we de basis gelegd, waarbij ik haar steeds tips gaf. Daarna was het aan haar het schilderij af te maken. Ze vertelde dat ze elke dag een blaadje schilderde en dan helemaal de tijd vergat. Dat is toch heerlijk, dat je even alles om je heen kunt vergeten?!”

Goede juf

“Ineke heeft mij op een heel andere manier naar alles laten kijken”, vertelt Marian. “Van haar moet ik bijvoorbeeld veel meer zwart gebruiken en in het begin vond ik dat heel vreemd. Maar ja, zij is de juf, dus ik deed het maar. En dan zie je ineens hoeveel verschil dat maakt. Mijn schilderij kreeg veel meer diepte. Ze heeft me letterlijk wel eens naar buiten gestuurd om te kijken hoe de wolken eruitzien, of het gras. Dat vind ik zo mooi aan haar. Ze is heel persoonlijk betrokken, geeft iedereen de aandacht die hij nodig heeft en is naast het schilderen sociaal betrokken bij iedereen. Vraagt hoe het gaat als iemand ziek is, haalt je op en brengt je thuis als je niet op eigen gelegenheid kunt komen. Echt geweldig.”

Ineke wuift deze lof weg. “Dat doe je gewoon voor elkaar. De leden van onze club hebben over het algemeen toch een wat hogere leeftijd. Hun kwasthand is niet altijd even vast en dat zie je terug in de schilderijen. Ik weet wat ze kunnen en probeer ieder op zijn eigen niveau te laten groeien. Waar ik wel steeds op hamer is dat het perspectief goed moet zijn. En wat is er dan mooier dan met jouw schilderij exposeren in het Schoapenschot? Daar kijken alle deelnemers echt naar uit. Ze leveren allemaal een bloem in en daarnaast nog een ander schilderij en daar maken we dan een mooi afwisselend geheel van.”

Ineke Mulder heeft zelf een paar jaar schilderles gehad en leert elk jaar nog bij. Ze vindt het mooi nieuwe technieken te leren, die zij weer door kan geven aan haar leerlingen. Bij ‘t Kleurenpalet geeft ze les aan drie groepen van ongeveer acht personen, op de maandag- en woensdagmiddag en de dinsdagavond. Marian liep bij een expositie naar binnen en vond dat zo leuk, dat ze ook is begonnen.

Expositie

Tineke van Buren opent de expositie van ‘t Kleurenpalet vrijdag 24 juni om 15.00 uur in het Schoapenschot. Bezoekers kunnen de schilderijen tot en met zondag 3 juli elke maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdags en zondags van 11.00 tot 17.00 uur gratis bewonderen.

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 38 minuten geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 2 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 15 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 20 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 22 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je gisteren
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45