Afbeelding

Provincie sluit de blauwe MTB-route

Algemeen

SALLANDSE HEUVELRUG - Vanaf woensdag 15 juni zou de blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug gesloten worden. De provincie Overijssel besloot dat de singletracks tot 30 september dicht moeten vanwege doodgereden zandhagedissen en hazelwormen. Echter is volgens de laatste berichtgeving de termijn van afsluiten verlengd tot de uitspraak op 27 juni.

Afgelopen zondag gingen vele mountainbikers op pad. “Wat een geweldig duidelijk signaal van de lokale bevolking die geniet van haar omgeving en daarbij rekening houdt met de natuur”, zegt Wielervereniging Holten op haar Facebookpagina. “Wat een geweldig duidelijk signaal van de lokale bevolking die geniet van haar omgeving en daarbij rekening houdt met de natuur”, zegt Wielervereniging Holten op haar Facebookpagina. “Zo’n 250 deelnemers, een mix van leden van fietsverenigingen, recreanten en betrokken ondernemers uit de omgeving van onze mooie Holterberg fietsten vandaag als één groot peloton nog één keer de blauwe MTB-route voor de aanstaande afsluiting.”

Colleges van gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten roepen het dagelijks bestuur van de provincie op om de tracks open te houden en in gesprek te gaan met alle betrokken partijen. Zij zijn van mening dat de grote populatie hazelwormen en zandhagedissen onder andere te danken is aan de maatregelen die eerder al in het gebied genomen zijn. “Het lijkt nu alsof de singletracks moeten boeten voor de doelen die de afgelopen jaren hiermee zijn gediend.” Ook onderzoeken beide gemeenten welke juridische stappen zij gaan zetten om de sluiting van de MTB-route tegen te gaan.

Hiermee zijn de colleges niet de enigen die eventueel naar de rechter willen. Stichting NatuurAlert Nederland, die onder anderen pleit voor afsluiting van de mountainbikepaden, ziet dit eveneens als optie. “Dat natuurbehoud een groot goed is, dat vinden niet wij alleen” vertelt voorzitter Jan Hoekema op de Facebookpagina van de stichting. “Vandaar dat de bescherming van de natuur is vastgelegd in democratisch tot stand gekomen richtlijnen en wetten die door onze overheden moeten worden gehandhaafd. Als dat niet of niet goed gebeurt, dan trekken wij als onafhankelijke natuurbeschermers aan de bel. Eerst direct bij de verantwoordelijke instantie, maar als die niet ingrijpt, desnoods via de rechter. Zo werkt onze rechtsstaat.”

Alle partijen lijken het met elkaar eens te zijn over dat de natuur beschermd moet worden. Hoe dit moet lijkt vooral het probleem. Lokale fietsfanaat Bertus Webbink zegt het goed te vinden om flora en fauna te beschermen. “De provincie heeft hier echter een niet-gerechtigde uitspraak gedaan onder druk van de Wet natuurbescherming. Ze wacht geen rechtszaak af, ze gooit de route dicht”, vertelt Webbink. “Dat je in een seizoen een paar dode dieren vindt zal echt zo zijn, maar de schade door de mountainbiker ten opzichte van totale populatie is gering.”

“En die routes liggen er niet voor niets”, vervolgt de mountainbiker. Zelf is hij lid bij de Nijverdalse fietsvereniging CC’75. De diverse fietsverenigingen in en rondom onze gemeente staan standvastig bij het belang van de mountainbikeroutes. “Deze zijn bewust aangelegd om verwarring met loop- en andere paden te vermijden. Ze liggen er al twintig jaar en mensen wijden hun hart en ziel aan het zorgvuldig onderhouden hiervan.” Bij het sluiten van tracks is de kans op wildrijders waarschijnlijk groot. “Ik denk dat je misschien met een fietsgroep moet overleggen wat cruciale punten zijn waar niet gefietst kan worden. Straks gooien ze misschien 25 kilometer aan fietsroutes in de sloot.”

De organisatie van wielerevenement Sallands Mooiste zegt op haar Facebookpagina een maand voor de start met de rug tegen de muur te staan. Op zondag 3 juli zijn de mountainbiketochten uit het programma geschrapt. Er wordt, naast de familietocht en toertochten, een alternatief aangeboden voor mountainbikers. Geheel nieuwe graveltochten over 45, 80 en 120 kilometer. “Daarmee laten we de beleidsbepalers zien dat we de natuur nodig hebben om onze sport te kunnen blijven uitoefenen, te recreëren met als doel gezond te blijven.” Tot 27 juni is de blauwe MTB-route open, behalve op de delen die nu tijdelijk gesloten zijn. Kijk voor actuele informatie op www.routenetwerkentwente.nl.

Tekst: EG-Wél

Afbeelding
Bruisend Nijverdal zoekt vrijwilligers 7 uur geleden
Afbeelding
Jubilarissen SVVN alsnog in het zonnetje gezet 10 uur geleden
Afbeelding
Column: bankje voor jou 16 uur geleden
Afbeelding
Taizéviering met het thema ‘Ik zal u rust geven’ 17 uur geleden
Afbeelding
Rust in je levenmet mindfulness 20 uur geleden
Afbeelding
NKC ‘51 speelt voor behoud in Overgangsklasse 1 jul, 19:31
Afbeelding
Bos Bedden Nijverdal Nieuwste Auping Studio 1 jul, 17:58
Afbeelding
Techniek, beleving voor jong en oud 1 jul, 14:06