Afbeelding

Een hypotheek ‘oversluiten’, wat is dat?

Algemeen

Het oversluiten van een hypotheek houdt in dat je de huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dat kan bij je huidige of een andere bank zijn. Mensen sluiten hun hypotheek over omdat ze daar hun maandlasten mee kunnen verlagen (bijvoorbeeld door een lagere rente). 

Kosten

Er hangt wel een kostenplaatje aan het oversluiten. Meestal moet je een boeterente betalen omdat je eerder gaat aflossen (dit is anders als je aan het einde van een rentevaste periode zit). Daarnaast zijn er nog andere kosten. Zoals advieskosten van de bank, taxatiekosten, kosten bij de notaris. Het kostenplaatje moet natuurlijk wel opwegen tegen de lagere maandlasten die je door het oversluiten krijgt…….
Heb je een spaarhypotheek? Dan is het maar de vraag of je lagere maandlasten krijgt door die te gaan oversluiten. Informeer hier goed naar!

Andere mogelijkheden

Er zijn ook andere mogelijkheden om je maandlasten te verlagen, bijvoorbeeld deze. Je kunt elk jaar een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dit is meestal 10 tot 20%. Is je woning in waarde gestegen? Dan kun je misschien in een lagere risicoklasse komen waaraan een lager rentepercentage is gekoppeld. De bank kan je hierover informeren

Belastingen

Voordat je kiest om je hypotheek over te sluiten, is het goed om ook te kijken naar de gevolgen voor de belastingen. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt van vóór 2013 dan kun je die oversluiten naar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek en de hypotheekrenteaftrek behouden. Je kunt er ook voor kiezen een nieuwe hypotheekvorm te kiezen. Wil je dan nog hypotheekrenteaftrek hebben, dan moet je aflossen op de hypotheek. 

Heb je een spaar- of beleggingshypotheek? Dan heb je vermogen opgebouwd in je hypotheek en kun je dat vaak belastingvrij ‘meenemen’ naar een nieuwe hypotheek. Daar zijn wel voorwaarden aan gekoppeld.

Polis

Kijk ook naar een eventuele polis van levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Misschien dat het oversluiten van de hypotheek hier invloed op heeft. Kijk ook goed of de begunstiging op de polis nog in orde is. 

Notaris

Een hypotheek wordt overgesloten met een nieuwe hypotheekakte bij de notaris. Je geeft namelijk je woning ‘in onderpand’. De bank wil zekerheid hebben dat je de rente betaalt en de hypotheek (ooit) aflost. Als je dat niet doet, mag de bank je woning verkopen. Maar zover moet je het natuurlijk niet laten komen!

Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 20 apr, 10:05