Afbeelding

Column: bankje voor jou

Algemeen

Sinds een week is er een nieuw bankje opgedoken. Aan het Broezepad, vlak voor het klaphekje als je de afslag naar rechts langs de Regge neemt. Er is een stukje weiland voor vrijgemaakt, het staat hoog in het landschap. Vanaf het bankje kijk je prachtig uit over de weilanden en de Regge. In de verte zie je de brug over de Regge. Op het bankje zit een klein metalen plaatje in de rugleuning met de woorden:

‘Aangeboden aan J. ten Dam bij zijn afscheidsfeest na een 43-jarig dienstverband bij de Gemeente Hellendoorn. Natuur en Landschap zijn hem veel dank verschuldigd! Aangeboden door Waterschap Vechtstromen & Landschap Overijssel. 8 November 2019.’

Het is een trend, een modeverschijnsel zo je wilt: een bankje schenken of geschonken krijgen. Bij het Gagelmansveentje hebben, de ‘VENNEKEARLS’ hun bankje met een vlindertje er op, aan de andere kant van de Reggebrug staat een bankje voor Gerrit Pastink, ook bij zijn afscheid aangeboden na 44 jaar trouwe dienst bij Landschap Overijssel met de woorden ‘Rust, Ruimte, Regge’ er boven. Anneke Raven kreeg onlangs haar bankje als afscheidscadeau bij Schaapskooi Twilhaar van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Een sympathieke geste. En leuk. Is weer wat anders dan een portret of een standbeeld of een straatnaam.

Anneke Raven, ken ik, Gerrit Pastink ook en de Vennekearls zeker, die spreek ik als ze weer aan het klussen zijn rond het vennetje, hun! vennetje. Maar wie is J. ten Dam? Ik heb een paar mensen geappt met de vraag wie is J. ten Dam?

Uit Zeeland kreeg ik een appje: ‘Johan ten Dam was een fijne collega. Hij heeft veel betekend bij de realisatie van de natuurontwikkeling van het Reggedal. Hij was heel goed in het binnenhalen van subsidies. Hij had goede contacten met de boeren en landschapsorganisaties’. Op de Facebookpagina van de gemeente vond ik een bericht uit 2014: ‘Johan ten Dam, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening, heeft van Landschap Overijssel de H. Meijerinkprijs gekregen en is daarmee uitgeroepen tot de beste groene ambtenaar van Overijssel. Een terechte beloning voor zijn tomeloze inzet voor het prachtige Hellendoornse landschap.’

Ik snap het: Aan Johan ten Dam hebben hebben we veel te danken. Dat onze Regge er zo mooi bijligt bijvoorbeeld en... dat ik iedere dag opnieuw zo geniet van het rondje langs de Regge. En velen met mij!

weedebee

!
Afbeelding
De perfecte job: achtbaantester voor Nederlandse pretparken 16 aug, 10:28
Afbeelding
IVN-avondwandeling over de bloeiende heide 15 aug, 12:41
Afbeelding
Volg de workshop Heatpress bij ZINiN: creatief met recyclen! 15 aug, 12:40
Afbeelding
Laat jij je inspireren door Only? 14 aug, 10:21
Afbeelding
GGD: zelftest en thuis blijven bij corona-klachten 13 aug, 15:45
Afbeelding
Erwin Nyhoff en Thijs Kemperink in het Openluchttheater Nijverdal 13 aug, 14:26
Afbeelding
‘Zit Almelo achter de geraniums?’ 13 aug, 14:12
Afbeelding
Energieloket helpt met advies 13 aug, 13:50