Proeven zonder te zien wat je in je mond stopt. Smaakt het bitter, zoet, zuur? Is het hard of zacht? Een ware ontdekkingstocht.
Proeven zonder te zien wat je in je mond stopt. Smaakt het bitter, zoet, zuur? Is het hard of zacht? Een ware ontdekkingstocht. Foto: Fpoint

‘Smikkelen is heel veel lekkers eten’

Algemeen

NIJVERDAL - Afgelopen maandag ging bij acht bso-locaties in onze gemeente de ‘gezonde smikkelweek’ van start. Een initiatief van sociale onderneming Spoony om kinderen voedselvaardiger te maken door spelenderwijs te koken, bakken, proeven en spelen met groenten op de BSO. Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel, kwam alle toebehoren voor dit project zelf overhandigen bij bso Kiekadoe.

De kinderen kijken wat argwanend naar de doos met pakketten die Roy mag overhandigen. Hij legt de kinderen uit waarom hij bij hun is en vertelt dat hij het erg leuk vindt dit te mogen doen. “Ik zou bijna willen dat ik zelf nog zo jong was, want dit is een prachtige omgeving voor een bso.” De kinderen zijn al redelijk goed op de hoogte wat gezond eten is en waarom dit belangrijk is. “Omdat je anders dik wordt”, beantwoordt een van de kinderen rap Roys vraag. Ook met smikkelen zijn ze bekend: “Smikkelen is heel veel eten”, legt een ander kind uit.

Zintuigenspel

Na de introductie is het tijd om aan de slag te gaan. De kinderen leren diverse ‘nieuwe’ groenten kennen, die zelfs voor verschillende aanwezige volwassenen onbekend zijn. Wie kent bijvoorbeeld de zwarte tomaat of chayotes? Terwijl ze de groenten snijden, maken de kinderen van allerlei zintuigen gebruik om de groenten te onderzoeken. Hoe ziet de groente eruit? Waar lijkt het op? Wat ruik en voel je? Als alles gesneden is, krijgt de helft van de kinderen een masker op en mogen de andere kinderen stukjes groente geven om te proeven. Sommige kinderen vinden dit wel wat spannend, maar een gemaskerde Roy laten proeven is wel erg leuk. “Het is een bijzondere gewaarwording, zo eten proeven”, zegt Roy. “Je bent veel intensiever bezig, omdat je niet gezien hebt wat je in je mond stopt. Ik moest er soms echt even over nadenken waar iets naar smaakte. Nog eens voelen en ruiken. Dat zag ik ook terug bij de kinderen, die uiteindelijk vrijwel alles toch geproefd hebben. Knap hoor!”


Belangrijk onderdeel van de ‘gezonde smikkelweken’ is het kinderen laten kennismaken met groente en fruit door al hun zintuigen te gebruiken. Ze kijken, voelen, ruiken en, na het zelf snijden, proeven van alles. - Foto: Fpoint

Smaakontwikkeling

Het is een mooie manier kinderen en pedagogische medewerkers te inspireren om groenten te ontdekken, proeven, klaar te maken en te eten op de buitenschoolse opvang. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan de smaakontwikkeling, kennis over gezonde voeding en voedselvaardigheden. Daarnaast hopen ze ouders en kinderen te stimuleren ook thuis aan de slag te gaan met groenten. Deze week staan er diverse activiteiten voor de kinderen van de deelnemende bso’s op de planning. Zo gaan de kinderen nog een zwarte bonen brownie bakken en een verse soep maken met lettervermicelli en croutons van oud brood. De doos waar de pakketten in zaten worden omgetoverd tot mini-moestuintjes. Aan alle activiteiten zit een spel gekoppeld voor extra eetpret. Alle kinderen krijgen een kook- en speelpakket mee naar huis, zodat daar ook volop gezond geëxperimenteerd kan worden.

Gezonde jeugd

Hellendoorn is sinds februari een JOGG-gemeente. JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Belangrijk, omdat 85% van de kinderen in Nederland in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten eet en 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas heeft, vaak veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon. De gemeente heeft hierin de beleidsrol en Stichting De Welle de uitvoerende rol, die Kayra Rodijk vervult als JOGG-regisseur. In de gemeente Hellendoorn hebben acht bso’s zich aangemeld voor de ‘gezonde smikkelweek’, waarmee onze gemeente de grootste deelnemer is in de provincie Overijssel.

Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 57 minuten geleden
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42