De temperatuur in de auto loopt al snel op boven de 40 graden, wat fataal is voor honden.
De temperatuur in de auto loopt al snel op boven de 40 graden, wat fataal is voor honden. Foto: Shutterstock

Niets vergeten in de snikhete auto?

Algemeen

TWENTE - Het warme weer van de afgelopen weken leverde helaas ook weer enkele vervelende nieuwsberichten op: mensen die hun kind of huisdier in de auto achterlaten. Hoewel dit in veel gevallen ‘voor even’ goed gaat, is het absoluut niet verstandig om dit te doen. Het kan al snel fataal aflopen voor jonge kinderen of dieren.

Helaas zien de politie, dierenartsen en anderen het nog geregeld: mensen die een dier of kind in een auto laten zitten bij warm weer. Men staat er niet altijd bij stil hoe snel de temperatuur in een auto op kan lopen. Bij een gemiddelde zomerse dag met een buitentemperatuur van 24 graden loopt de temperatuur in de auto in 10 minuten tijd al op naar 34 graden. Na een half uur is het al 43 graden. 42 graden is al fataal voor een hond. Het advies van de hulpdiensten is dan ook om honden al bij 15 graden niet in de auto te laten zitten. Daarnaast is het advies ook om niet met de hond te gaan fietsen wanneer het warmer dan 15 graden is. Een bijkomend risico is namelijk dat zij hun poten kunnen verbranden aan het hete asfalt op straat.

Honden zijn vatbaarder dan mensen voor de hitte. Zij zweten niet en reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen. Zo koelen zij zichzelf af. Wanneer de lucht warm is, lukt dit niet. De symptomen van oververhitting zijn onder meer extreem hijgen met wijd open bek, veelvuldig kwijlen en donkerrode tot paarse slijmvliezen van de tong en bek. Oververhitting is voor hen levensbedreigend; schakel daarom ook gelijk een dierenarts in bij deze symptomen en koel het dier gelijk af. Natte doeken zijn hierbij ideaal. Zet de hond het liefst in de schaduw en blijf koelen. Gooi er niet gelijk hele emmers koud water overheen, dit is ook weer slecht voor het hart.

Hoewel je zou denken dat het gevaar van een hete auto bij iedereen bekend is, komt het helaas nog geregeld voor. De vraag bij omstanders is dan altijd: wat kunnen en mógen we doen wanneer we zoiets signaleren? In principe is het uitgangspunt om altijd direct 0900-8844 te bellen om de politie te alarmeren. Wanneer de auto afgesloten is en men het kind of dier niet uit de auto kan halen kan, bij levensgevaar, een autoruit ingeslagen worden. De juridische beredenering is dat mensen verplicht zijn om hulpbehoevende dieren zorg te verlenen. Bovendien kan het gezien worden als de juridische term ‘zaakwaarneming’ - het inslaan van de autoruit voorkomt schade aan ander eigendom van de autobezitter, namelijk de hond.

Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 20 minuten geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 2 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 4 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 19 uur geleden
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 20 uur geleden
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden gisteren
foto: annemieke van der togt
Solovoorstelling Sonny Boy met Tarikh Janssen in ZINiN Theater 17 apr, 12:06
Afbeelding
Jan van den Bosch en Lia de Waard-Oudesluijs zijn kandidaat-wethouders voor de gemeente Hellendoorn 16 apr, 20:47