Afbeelding

Al een miljoen tegels weggehaald uit tuinen

Algemeen

Het ludieke NK Tegelwippen is inmiddels al over de helft heen. Van 21 maart tot en met 31 oktober dagen gemeenten elkaar uit om zoveel mogelijk tegels te wippen. Oftewel, dat inwoners deze weghalen uit tuinen en het liefst vervangen door groen.

HELLENDOORN - Wie rondkijkt in de gemiddelde Nederlandse woonwijk ziet dat ‘we’ nog steeds vooral gaan voor een gemakkelijke, onderhoudsarme tuin. Want: al dat gras maaien, onkruid weghalen en planten bijsnoeien is veel werk wanneer je al niet zo’n type met groene vingers bent.

Dat we hier ook flink in door kunnen slaan blijkt wel wanneer je op Twitter kijkt bij de ludieke account ‘Onderhoudsarmoe’; deze toont de soms extreme moeite die mensen doen om zelfs het laatste restje groen uit de tuin te krijgen. Het resultaat wordt dan niet zelden op de hak genomen met vergelijkingen zoals een helikopter-landingsplaats of de luchtplek van een gevangenis.

Ook in Hellendoorn wil men graag de omgeving wat groener maken. Een geheel versteende tuin heeft namelijk ook veel nadelen: zo is de temperatuur door de tegels flink hoger in de zomer dan wanneer de tuin vol zou liggen met gras en beplanting. In steden is het hoe dan ook zo’n 3 tot 6 graden warmer dan in het buitengebied, dus een paar graden verschil in de ervaren warmte tussen een groene- of tegeltuin maakt al snel een heel verschil. Bovendien is een groene tuin ook gastvrij voor vogels en de vele nuttige insecten die er in wonen of passeren. Zo hebben bijen en vlinders baat bij een kleurrijke tuin met veel bloemen. Egels profiteren juist weer van een wat rommelige tuin waar ook blad blijft liggen in de herfst.

Hellendoorn is in het NK Tegelwippen al mooi op weg, ook in vergelijking met andere gemeenten. In onze gemeente zijn inmiddels bijna 13.000 tegels weggehaald. Dit komt neer op 349 tegels-per-inwoner. Hiermee doet Hellendoorn het relatief beter dan veel andere gemeenten. De absolute koplopers qua het tegelwippen zijn Hengelo en Almelo, waar respectievelijk bijna 69.000 en 65.000 tegels gewipt werden. Twenterand is hekkensluiter in de regio, hier werden slechts 18 gewipte tegels geregistreerd in het kader van deze actie. Er valt dus regionaal nog wel winst te behalen.

!
Afbeelding
Gezocht: varianten van het woord suikerbrood gezocht 1 minuut geleden
Afbeelding
Doneer speelgoed voor “Help Sint Helpen” 16 uur geleden
Afbeelding
Bezoek cabaretier Chris Verlaan in ZINiN Theater 18 uur geleden
Afbeelding
Europese top speelt waterpolo in Nijverdal 22 uur geleden
Afbeelding
Met Museum-Plus bus naar Fries museum gisteren
Afbeelding
‘Uniek combinatie van La Bloemen en ‘Les Hommes’’ 24 sep, 20:05
Afbeelding
‘We hebben onze doelen wel behaald’ 24 sep, 18:05
Afbeelding
Gezellige ‘fancy vintage fair’ Reggewijs 24 sep, 13:52