De bus van lijn 597 bij de halte Station Nijverdal, bijna klaar voor vertrek richting Kruidenwijk of Krönnenzommer.
De bus van lijn 597 bij de halte Station Nijverdal, bijna klaar voor vertrek richting Kruidenwijk of Krönnenzommer.

‘Meer chauffeurs zijn erg welkom’

Algemeen

Je hebt ze vast wel eens zien rijden: de rode buurtbusjes. Toen grote bussen binnen de gemeente niet langer rendabel waren, is de Buurt Bus Vereniging Hellendoorn in het leven geroepen. Nu vervoeren ze al meer dan veertig jaar vele passagiers per dag.

Hellendoorn/Nijverdal - “Dit jaar hebben we tot nu toe al ruim 15.000 passagiers vervoerd”, vertelt Con Brouwer, secretaris. “Door corona is het de afgelopen jaren iets minder geweest, maar we zitten vrij stabiel op zo’n 40.000 reizigers per jaar. We exploiteren drie lijnen, met in totaal zo’n negentig chauffeurs. Je zou denken dat dat meer dan genoeg is, maar we kunnen er nog wel wat chauffeurs bij gebruiken. Elke buslijn kent vier diensten per dag, vijf of zes dagen per week. Buslijn 594, Nijverdal/Daarlerveen/Den Ham rijdt namelijk ook op zaterdag, de andere twee alleen maandag tot en met vrijdag.”

Lijn 513 brengt reizigers van Nijverdal via Haarle naar Raalte en lijn 597 rijdt heen en weer tussen Nijverdal centrum, de Kruidenwijk, Hellendoorn en Krönnenzommer. “Lijn 597 is op het moment behoorlijk druk, door de Oekraïense vluchtelingen die op Krönnenzommer verblijven. Er wordt hoe dan ook vrij veel gebruik gemaakt van de buurtbus. Het mooie is dat je voor twee euro overal kunt komen, op die route, of je nu van Nijverdal naar Haarle gaat, of helemaal door naar Raalte. We hebben vaste routes, met vaste haltes, waar je als reiziger gewoon in en uit kunt stappen. Net als een gewone bus.”

Elke buurtbus kan acht reizigers tegelijk vervoeren, wat betekent dat de chauffeurs een geldig rijbewijs B nodig hebben om aan de slag te gaan. “Naast een geldig rijbewijs is de enige eis die we stellen dat alle aspirant-chauffeurs een rijproef doen bij iemand van Keolis (overkoepelende vervoersorganisatie - red.) en als die zegt dat ze geschikt zijn, mogen ze bij ons rijden. We hebben geen uniform, maar elke chauffeur krijgt wel een jack met badge. We gaan ervan uit dat ze representatief gekleed zijn als ze dienst hebben. Hoewel we min of meer onderdeel uitmaken van Keolis is dit echt vrijwilligerswerk, waar je geen vergoeding voor krijgt. Wel zorgen we elk jaar voor een prachtig kerstpakket en een gezellige avond. En de verschillende buslijnen organiseren zelf ook wel eens een gezellig uitje. Natuurlijk kun je zelf kiezen of je hieraan meedoet. Naast gezelligheid proberen we ook onze rijvaardigheid op peil te houden en te verbeteren. Zo staat er binnenkort een slipcursus op het programma.”

Met zo’n dertig chauffeurs per buslijn is de bezetting wat krap. “Natuurlijk draaien diverse chauffeurs wel meer diensten per week, of rijden ze op meerdere lijnen, maar als er iemand ziek of op vakantie is, levert dat soms toch problemen op. De meeste chauffeurs zijn gepensioneerd of afgekeurd. We hebben vier diensten per dag, van gemiddeld drie uur, tussen 7.00 en 20.00 en je kunt zelf bij de roostermaker aangeven wanneer je het liefst wilt rijden. Het is gewoon heel leuk en gezellig om te doen, met al die verschillende mensen die je elke dag ontmoet”, sluit Con af met een lach.

Word jij als chauffeur het nieuwe lid van Buurt Bus Hellendoorn? Kijk op de site voor meer informatie of meld je gelijk aan bij Con: secretaris@buurtbushellendoorn.nl

buurtbushellendoorn.nl

Jouw organisatie in het zonnetje? Op zoek naar vrijwilligers? Bel HellendoornDoet! 06-28211059 of mail y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

!
Afbeelding
Doneer speelgoed voor “Help Sint Helpen” 16 uur geleden
Afbeelding
Bezoek cabaretier Chris Verlaan in ZINiN Theater 17 uur geleden
Afbeelding
Europese top speelt waterpolo in Nijverdal 21 uur geleden
Afbeelding
Met Museum-Plus bus naar Fries museum 23 uur geleden
Afbeelding
‘Uniek combinatie van La Bloemen en ‘Les Hommes’’ 24 sep, 20:05
Afbeelding
‘We hebben onze doelen wel behaald’ 24 sep, 18:05
Afbeelding
Gezellige ‘fancy vintage fair’ Reggewijs 24 sep, 13:52
Afbeelding
De gewone man 24 sep, 11:50