De breinen achter alle jubileumactiviteiten hebben er duidelijk al veel lol in. Ze staan garant voor een gezellige, spetterende jubileumweek met activiteiten voor alle leden, vrijwilligers en sponsoren.
De breinen achter alle jubileumactiviteiten hebben er duidelijk al veel lol in. Ze staan garant voor een gezellige, spetterende jubileumweek met activiteiten voor alle leden, vrijwilligers en sponsoren. Foto: DES

‘Stonden aan wieg zaterdagcompetitie’

Algemeen

NIJVERDAL - Voetbalvereniging DES (Door Eendracht Sterk) bestaat op 2 oktober precies 100 jaar. Een mijlpaal waar ze trots op zijn en die ze zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Met een jubileumweek vol activiteiten en veel gezelligheid bedanken ze alle (oud-)leden, vrijwilligers en sponsoren voor hun trouw aan de club.

Terwijl er in een andere ruimte flink geoefend wordt voor de playbackshow, vertelt Patrick Nieboer, bestuurslid, in de bestuurskamer over het ontstaan van DES en de jubileumweek. “We hebben echt een groot aantal trouwe leden. In totaal zo’n 670, maar dat is nog niet eens het meest bijzondere. Tijdens de jubileumweek kunnen we iemand huldigen met zijn 70-jarig (!) lidmaatschap. Sommige leden maken hun kinderen bij de geboorte al lid. Daaruit spreekt wel een enorm clubgevoel. En dat zie je bij de meeste leden terug.”

Vroeg begonnen

“We dachten ruim op tijd te beginnen met het organiseren van het jubileum, toen de jubileumcommissie ruim twee jaar geleden voor het eerst bij elkaar kwam. Dat was vlak voor corona toesloeg en alles stil kwam te liggen. Eind vorig jaar hebben we alles weer opgepakt. In de jubileumcommissie zitten mensen uit alle geledingen van de club, spelende leden, vrijwilligers, ouders, bestuur. Omdat dit zo’n bijzondere mijlpaal is, hebben we door het jaar heen alle activiteiten die we organiseren een speciaal jubileumtintje gegeven. En we sluiten af met een mooie feestweek. Omdat we een vereniging zijn waar iedereen kan voetballen, jong en oud, jongen en meisje, met of zonder ‘beperking’, is er ook tijdens de feestweek voor iedereen iets te doen. De mini-playbackshow”, Patrick gebaart naar de andere ruimte. “Een receptie, waarvoor we bijvoorbeeld clubs hebben uitgenodigd waar we dertig seizoenen of meer tegen gespeeld hebben, een ‘derde helft’ met dj, een freestyle clinic voor de oudere jeugd, een reünie en natuurlijk als afsluiting op zaterdag een spetterend feest.”

Zaterdagvoetbal

Voordat v.v. DES een echte competitievereniging was, deden ze het nodige stof opwaaien. Zo speelden ze een tijd op een veld dat meer zand dan gras was, met alle gevolgen van dien. “Het begon met een stel jongens die graag een partijtje voetbal speelden. Op 2 oktober 1922 richtten zij voetbalvereniging Heracles op. Ze wilden graag competitie spelen, maar niet op de zondag. De voetbalbond wilde niet erg meewerken met het oprichten van een zaterdagcompetitie, maar ging uiteindelijk toch overstag. De naam moesten ze wel veranderen, want er bestond al een club met diezelfde naam. Vanaf dat moment was DES niet meer te stoppen. Hun eerste seizoen competitievoetbal leverde meteen het kampioenschap op. En hoe ironisch, tegenwoordig willen steeds meer clubs op zaterdag spelen en niet meer op zondag.”

Om wat financiële armslag te hebben voor het jubileum hebben ze in juni een veiling gehouden. “Dat heeft ruim 9.000 euro opgeleverd”, zegt Patrick trots. “Het waren bijzondere kavels, zoals een fiets in DES-kleuren, beschikbaar gesteld door een sponsor. We houden nog een sponsorloop en met dat geld gaan we een nieuw pannaveld en een speeltuin voor de jongste jeugd realiseren.”

Dakterras

Het geld dat DES normaal kwijt zou zijn aan de huur en inrichting van een tent hebben ze gebruikt voor een doorbraak tussen kantine en dakterras. Nu kunnen ze het dakterras bij de kantine aantrekken en is er genoeg ruimte de festiviteiten in hun eigen accommodatie te houden. Daar hebben ze de komende honderd jaar vast veel plezier van!

Reünie

Tijdens de reünie is er volop tijd weer eens gezellig met z’n allen samen te zijn en bij te praten. Er zijn al ruim 150 aanmeldingen, maar er kunnen nog veel meer mensen bij. Ben je oud-lid (18 jaar of ouder) en wil je erbij zijn? Meld je aan via de website of reunie@vvdes.nl.

!
Afbeelding
Kerstconcert van Twente Zangers in Parkgebouw 1 uur geleden
Afbeelding
Rudolph van Veen geeft tips voor het kerstdiner 4 uur geleden
Afbeelding
Sympathy for the Devil: theater- show voor de Stones-liefhebber 18 uur geleden
Afbeelding
Kom de CoderDojo ervaren en wees cool bij ZINiN 20 uur geleden
Afbeelding
Dagbesteding houdt voor de eerste keer een kerstmarkt 22 uur geleden
Afbeelding
Adventsconcert van ‘Praise the Lord’ gisteren
Afbeelding
Melissa Eshuis maakt debuut 6 dec, 12:15
Afbeelding
NKC ‘51 boekt ook in tweede zaalwedstrijd overtuigende zege 6 dec, 10:15