Met (liefst) blote voeten springen op een stuk bubbeltjes plastic. Wat een ervaring en plezier levert dat op!
Met (liefst) blote voeten springen op een stuk bubbeltjes plastic. Wat een ervaring en plezier levert dat op! Foto: A. van Ipenburg

‘Bewegen is veel meer dan sporten’

Algemeen

NIJVERDAL - Het Nijntje Beweegdiploma biedt wekelijks speelplezier, waarbij peuters en kleuters  naar hartenlust kunnen balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en schoppen. Alle basisonderdelen van bewegen komen aan bod via leuke oefeningen en spelletjes.

In sporthal De Kruidenwijk doen de kinderen deze maandagmiddag vol enthousiasme mee. In de zaal liggen verspreid wat ballonnen, allemaal met een vrolijke tekening erop. “Je kunt kinderen een simpele ballon geven, maar je kunt er ook even een gezicht of beest op tekenen”, vertelt Kim Groothuis, Nijntje beweegtrainer. “Dat maakt het net wat leuker en de kinderen raken nog enthousiaster om mee te doen.”

Kim is al ruim dertig jaar een vertrouwd gezicht bij Fysion en andere verenigingen en geeft elke week zo’n 150 kinderen les. “Ik geef ouder-en-kind gym, de Nijntje beweeglessen en jongens turnen. Dit,” met een brede armzwaai omvat hij het Nijntje beweegprogramma, “is een geweldige aanvulling op het aanbod van Fysion. “Helaas is dit programma er gekomen. Ik zeg ‘helaas’, omdat het eigenlijk zonde is dat het nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen veertig tot vijftig procent minder bewegen dan vroeger. Je ziet dat met name in de grote steden, waar de mogelijkheden voor buitenspelen minder zijn dan bijvoorbeeld hier, maar ook hier speelt het. Veel kinderen doen wel aan sport, maar dat is toch nog iets heel anders dan bewegen.”


Parcours lopen met een ballon. Voor de jeugdige leerlingen een hele opgave, maar ook iets dat ze thuis kunnen doen. Zoals trouwens veel van de oefeningen die tijdens een les voorbij komen. 

Gevarieerd bewegen

“Tijdens de Nijntje beweeglessen bootsen we eigenlijk het buitenspelen na. We laten de kinderen klimmen en klauteren, kruipen, rennen, springen, balanceren, waardoor ze tegelijkertijd ook leren coördineren en oriënteren. Probeer maar eens een parcours af te leggen met een ballon! De kinderen moesten bijvoorbeeld onder een touw door, maar de ballon moest erover heen. Hoe doe je dat als vijfjarig hummeltje? Ballon omhoog gooien, onder het touw door, ballon opvangen. Hmm, waar is die ballon gebleven? Voor toeschouwers ziet het er ongetwijfeld vermakelijk uit, maar voor die kinderen is het nog een hele opgave. Spelenderwijs leren ze zo ook allerhande sociale vaardigheden, zoals samen spelen, op je beurt wachten en goed met elkaar omgaan. Wist je dat goed en gevarieerd bewegen het belangrijkste hulpmiddel is bij de ontwikkeling van hun hersenen?”

Het Nijntje beweegprogramma is zorgvuldig samengesteld door de KNGU en wordt alleen gegeven door speciaal opgeleide trainers. Na het doorlopen van de twintig lessen ontvangen de kinderen het Nijntje Beweegdiploma tijdens een beweegfeestje. “Je kunt dat vergelijken met een zwemdiploma, dat de vaardigheden aangeeft die je beheerst. Van de uitreiking maken we echt een feestje, met papa’s, mama’s, opa’s en oma’s erbij, maar hoe precies moet ik nog bedenken.” Zo te zien borrelen er genoeg ideeën op... “Eerst maar eens zorgen dat de kinderen hier met veel plezier blijven komen, want dat is toch wel het belangrijkste: plezier hebben.”

Samenwerking

Toch denkt Kim verder dan dit ene uurtje. “We willen graag samenwerkingen opzetten met bijvoorbeeld kinderdagopvang, basisscholen, andere sportverenigingen en medische organisaties, zoals fysiotherapie. Dan zou het programma echt goed tot zijn recht komen. Organisaties die met het Nijntje beweegprogramma aan de slag gaan, kunnen een certificaat aanvragen en daarmee aantonen dat ze op een goede manier bezig zijn met beweging.

www.fysion-nijverdal.nl

!
Afbeelding
Gezocht: varianten van het woord suikerbrood gezocht 24 minuten geleden
Afbeelding
Doneer speelgoed voor “Help Sint Helpen” 16 uur geleden
Afbeelding
Bezoek cabaretier Chris Verlaan in ZINiN Theater 18 uur geleden
Afbeelding
Europese top speelt waterpolo in Nijverdal 22 uur geleden
Afbeelding
Met Museum-Plus bus naar Fries museum gisteren
Afbeelding
‘Uniek combinatie van La Bloemen en ‘Les Hommes’’ 24 sep, 20:05
Afbeelding
‘We hebben onze doelen wel behaald’ 24 sep, 18:05
Afbeelding
Gezellige ‘fancy vintage fair’ Reggewijs 24 sep, 13:52