Afbeelding

3 dingen waarop je moet letten voordat je een zakelijke lening aanvraagt

Algemeen

Een zakelijke lening kan je bedrijf vooruit helpen. Door zakelijk geld te lenen kun je bijvoorbeeld investeren in machines of uitbreiding van je bedrijf. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je zelf misschien wel een zakelijke lening aanvragen. Bijzonder lastig is dit niet, want bij vrijwel iedere geldverstrekker kun je vandaag de dag wel terecht voor zo’n lening. Het is alleen niet verstandig om een zakelijke lening af te sluiten bij de eerste beste geldverstrekker die je tegenkomt. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, zetten we hieronder drie dingen op een rijtje om op te letten voordat je een zakelijke lening aanvraagt.

1. Looptijd

Voordat je een zakelijke lening afsluit, raden wij je aan op de looptijd te letten. In tegenstelling tot zakelijk krediet heeft een zakelijke lening namelijk geen standaard looptijd. Je bepaalt zelf wat de looptijd is als je voor deze financieringsvorm kiest. Je bent er overigens nooit helemaal vrij in, want bij de meeste geldverstrekkers kun je uit een aantal opties kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een looptijd van 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 of 60 maanden kiezen. Veel ondernemers neigen naar een looptijd van 60 maanden. Je knipt een zakelijke lening dan in principe op in 60 kleine stukjes, waardoor je een relatief laag bedrag per maand betaalt. Toch is het financieel vaak interessanter om voor een korte(re) looptijd te kiezen. Je betaalt dan namelijk minder lang rente. 

2. Rente

Hierboven gingen we al kort in op de rente. Dit is ook zeker een ding om op te letten voordat je een zakelijke lening afsluit. Sommige ondernemers denken dat er weinig tot geen verschil zit in de rente, maar dat is wel degelijk het geval. De rente kan op het ene moment namelijk een stuk hoger zijn dan het andere moment. Daarbij komt dat je niet bij iedere geldverstrekker dezelfde rente betaalt. Reden genoeg om zakelijke leningen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Omdat de rentestand telkens kan veranderen, denk je misschien dat je elke maand een ander bedrag betaalt. Gelukkig is dit niet het geval. De rente over de zakelijke lening wordt namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. 

3. Kosten

Tot slot doe je er goed aan naar de kosten van een zakelijke lening te kijken, zo kan een lening voor een zzp’er anders zijn dan een lening voor een onderneming. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar veel ondernemers kijken niet naar het totaalplaatje. Zo wordt er soms alleen naar de aflossing gekeken en niet naar de rente. Hierdoor kun je voor verrassingen komen te staan nadat je de zakelijke lening hebt afgesloten. Het bedrag dat je per maand betaalt ligt dan mogelijk hoger dan je verwacht had. Reken daarom altijd uit wat de totale kosten van een zakelijke lening zijn. Je kunt overigens het beste naar de kosten onderaan de streep kijken. Een lening met een lange looptijd is op de korte termijn vaak goedkoper, maar kan op de lange termijn duurder zijn dan een lening met een korte(re) looptijd. Je betaalt immers langer rente als je voor een lange looptijd kiest.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 4 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 5 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 11 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 13 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 15 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 18 apr, 14:25