Rinke bij zijn werk in De Museumfabriek. Alle werken van de 'nieuwe meesters van het Twentse Landschap' zijn hier nog tot en met 29 februari te bewonderen.
Rinke bij zijn werk in De Museumfabriek. Alle werken van de 'nieuwe meesters van het Twentse Landschap' zijn hier nog tot en met 29 februari te bewonderen.

‘Geweldig dat mijn schilderij daar ook hangt’

Cultuur

NIJVERDAL/ENSCHEDE - De Twentsche Courant Tubantia zocht samen met Rijksmuseum Twenthe nieuwe ‘Meesters van het Twentse Landschap’. Uit de 269 inzendingen selecteerden zij ‘slechts’ 40 werken, die nu te zien zijn als expositie in De Museumfabriek in Enschede.

Een van die ‘nieuwe Twentse Meesters’ is Rinke Slump, hier onder andere bekend als voorzitter van ‘Eigen Oogst’. “De oproep sprak meteen tot mijn verbeelding”, vertelt Rinke, bij zijn werkplek in de Kunstfabriek. “Ik wist ook gelijk welk tafereel ik wilde schilderen: onze mooie Regge, met in het gras op de voorgrond klaprozen en in de achtergrond de kenmerkende fabriekspijp van Ten Cate.”

Hij ging aan het werk, leverde een foto van het schilderij in wording aan en later, vlak voor de eindbeoordeling, een foto van zijn definitieve werk. “Belangrijk was erbij te vermelden welke technieken je gebruikt hebt, waar dit landschap precies is en waarom het voor jou bijzonder is. Na enige tijd kreeg ik bericht dat mijn werk een van de veertig was die geëxposeerd zouden worden. Dat was natuurlijk geweldig. Later hoorde ik dat er 269 inzendingen waren.”

Dinsdag 23 januari werd de officiële opening verricht door Johanna ter Steege in De Museumfabriek, waar Rinke natuurlijk bij aanwezig was. “Het was zo druk, dat we steeds in kleine groepen naar binnen mochten om de expositie te bekijken. Geweldig om jouw schilderij dan tussen al die andere werken te zien hangen.” Rinke laat een filmpje van de opening zien, waarop een verslaggever hem aanspreekt. “Dit zijn toch wel heel bijzondere momenten.”

De werken van de ‘Meesters van het Twentse Landschap’ zijn nog tot en met 29 februari te bewonderen.

Naast de expositie in Enschede is Rinke druk met ‘Uitgelicht’. Deelnemers van ‘Eigen Oogst’ krijgen elk jaar de kans een maand te exposeren in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur, op basis van uitgebrachte stemmen door bezoekers. Dit jaar zijn dat Rinke Slump, Annet Nikamp, Harrie Cents, Tonny Schutte, Willem Kulsdom, Lidy v/d Velde-Hegeman, Gerrit Aal, Willy Broeze-Stobbelaar, Roelie van de Vegt en Willemien Gerrits.

‘Uitgelicht’ is te bezoeken van 7 februari tot en met 3 maart.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17