Afbeelding

Documentaire over dementie bij ZINema

Film

NIJVERDAL - De indrukwekkende documentaire ‘Human Forever’ staat op dinsdag 27 februari om 20.00 uur op het programma van het Filmhuis van ZINema. Deze documentaire, gemaakt door Jonathan de Jong en Teun Toebes, volgt het verhaal van de 24-jarige Teun, die een missie heeft: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Samen reizen beide mannen de wereld rond om te ontdekken hoe andere landen omgaan met dementie en welke lessen we in daar in Nederland uit kunnen trekken.

Een schat aan informatie

In ‘Human Forever’ nemen Teun Toebes en Jonathan de Jong de kijker mee op een ontdekkingsreis naar het buitenland om te zien hoe daar wordt omgegaan met mensen met dementie. Dit levert een schat aan informatie op. Terwijl in het ene land bewoners vrijelijk rondwandelen met huisdieren en de vrijheid hebben om in bed te kruipen wanneer ze willen, worden in een ander land mensen beperkt tot een balkon met tralies als ze naar buiten willen. Elders wordt alles ingezet om dementie te voorkomen, waarbij elke inwoner die zestig wordt een uitnodiging krijgt voor een lichamelijke check-up. Ook demissionair minister Connie Helder heeft de film gezien en concludeert dat het in Nederland anders moet.

Verbeteren van levenskwaliteit

Teun Toebes, die op zijn 24e al drie jaar op de gesloten afdeling van een verpleeghuis woont, richt zich op een eigentijdse manier op het bevorderen van plezier en het onderhouden van persoonlijk contact met zijn medebewoners. Zijn doel is het creëren van momenten van geluk en daarmee het verbeteren van de kwaliteit van hun leven. Als oudste in een gezin van vier, met een moeder die verpleegkundige is, maakte de zorg altijd deel uit van zijn leven. Teun heeft zelf HBO-verpleegkunde gestudeerd en tijdens een verplichte stage kwam hij in aanraking met zorg voor mensen met dementie. Sindsdien heeft hij deze roeping niet meer los kunnen laten.

Kaarten reserveren

Kaarten voor ‘Human Forever’ à 9 euro zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de kassa van de Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17