De drones maken het makkelijker om reekalfjes op te sporen zonder ze verder in gevaar te brengen.
De drones maken het makkelijker om reekalfjes op te sporen zonder ze verder in gevaar te brengen.

Nieuw project om wild te beschermen

Verenigingen

HELLENDOORN - De afdeling IVN Hellendoorn-Nijverdal wil een bijdrage leveren aan het beschermen van dieren in het wild. Met dit doel is een nieuwe werkgroep opgericht onder de noemer ‘Opsporen en Redden’ (O&R). Hun doel is om grondeigenaren te helpen bij het voorkomen van dierlijke slachtoffers bij werkzaamheden op hun perceel.

De insteek van het project is om onder meer nesten en jongen van weidevogels, maar ook jonge reeën en andere dieren op te sporen. Deze leven vaak op akker- en weilanden, wat niet altijd zonder gevaar is. Zo kunnen nesten verstoord worden bij bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden.


Een drone met warmtebeeldcamera kan de dieren en nesten van veilige afstand observeren.

Inzet van een drone

Het opsporen van deze dieren is een uitdagende klus, zeker wanneer het in begroeid gebied vanaf een afstand zou moeten gebeuren. Moderne technologie komt het wild te hulp: de werkgroep heeft een drone aangeschaft die is toegerust met een thermische camera. De drone speurt landbouwgrond af met die thermische camera, waarmee ze de warmte van de nesten en dieren herkent. Bewerkers van percelen merken nesten of dieren niet altijd op, waardoor ze vaak vernietigd worden. De drones kunnen de nesten en dieren detecteren en sturen de coördinaten door. Ook is het voor roofdieren moeilijker om de nesten te vinden, omdat de drones geen geurspoor achterlaten.

Reddingsacties

De dieren of nesten van boerenlandvogels worden door vrijwilligers in veiligheid gebracht of de betrokken grondeigenaren houden bij hun werkzaamheden rekening met de nesten. De vrijwilligers zullen getraind worden en er zullen indien nodig ook dronepiloten worden opgeleid. Voor het vastleggen en inzichtelijk maken van de locaties van nesten gebruikt men de ‘Boerenlandvogelmonitor’ van Landschap Overijssel. Alle betrokkenen kunnen hierop de locaties van nesten invoeren en bekijken.

Opzet van het project

Er wordt een werkgroep gevormd die op afroep beschikbaar is en zorgt voor het opsporen en redden van dieren die het slachtoffer dreigen te worden van werkzaamheden. Er is voor de aanschaf van de drone al 13.800 euro toegezegd door Natuur en Milieu Overijssel, Nationale Postcode Loterij, het Dinamo Fonds, stichting Samen, SBNL Natuurfonds en het Cultuurfonds.

Vrijwilligers gezocht

De werkgroep is op dit moment ook nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het beschermen van dit wild. Zowel voor de organisatie, het veldwerk of als dronepiloot. “We zoeken naar vrijwilligers met kennis van weidevogels en ander wild. Maar ook als die kennis (nog) ontbreekt, kunnen we je als vrijwilliger gebruiken”, zo laat men weten. Percelen moeten verkend worden, in het veld moet het wild indien nodig in veiligheid gebracht worden, nesten moeten vastgelegd worden, er moet contact worden gelegd met perceeleigenaren en nog veel meer. Kortom, er zijn veel mensen nodig om dit tot een succes te maken. Aanmelden hiervoor kan bij Jos Wennemers, j.wennemers@home.nl of 06-39 88 83 43.

Elders al succesvol

Elders in Nederland zijn ook al met succes dit soort wildbeschermingsprojecten opgezet. Zo maakt ook de Vogelwerkgroep Geesteren al enkele jaren gebruik van drones om reekalfjes en vogelnesten op te sporen. Zo werden inmiddels al tientallen reekalfjes gered.


Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17