Afbeelding

IVN houdt lezing over de das

Verenigingen

NIJVERDAL - In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is do dinsdag 20 februari een lezing over de das. 

Het gaat beter met de das in Twente. In de jaren 80 was er nog slechts één burcht bewoond. Sinds die tijd is de opmars weer ingezet. De laatste grote inventarisatie in 2020 liet zien dat de groei tot stilstand is gekomen in 2015. Ondanks dat het prachtige dieren zijn, neemt ook de weerstand toe. Vooral door gebrek aan kennis en hardnekkige oude denkbeelden. Zo gaat het verhaal dat dassen aan de ene kant kortere poten hebben dan aan de andere kant. Aan deze illusies wil de Stichting Dassenwerkgroep Twente wat doen. 

Dassenwerkgroep Twente

Met ruim 40 jaar ervaring met dassen, nemen Gerard Berendsen, bioloog en tevens voorzitter van, en Carin Brinker, vrijwilliger bij de Dassenwerkgroep, de aanwezigen mee naar de leefwereld van de das. Zij scheiden zin van onzin. Dassen zijn zeer sociaal en het is opmerkelijk te zien hoe dassen leven en welke rol zij spelen in de natuur. Met de nieuwste technieken wordt steeds meer bekend over dassen en daar maken Gerard en Carin de toehoorders deelgenoot van. Er zal ook aandacht besteed worden aan de dassen in de gemeente Hellendoorn.

Prachtige beelden

Gerard Berendsen is oprichter van de Dassenwerkgroep Twente en weet niet alleen veel van dassen maar kan er ook heel boeiend over vertellen. Hij heeft prachtige eigen foto’s maar hij laat ook het echte dassenleven zien aan de hand van filmpjes van wildcamera’s.

Lezing Buitencentrum

De lezing op dinsdag 20 februari start op om 19.30 uur in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug (zij-ingang), Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal. Van tevoren opgeven is niet nodig. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld. Informatie: www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal of Carin Brinker (T: 06-38918938, E: carin.brinker@gmail.com).

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17