In 2019 lag de rotonde aan de Helmkruidlaan er zo bij. Veel is gedaan om de veiligheid van fietsers te verbeteren, maar nog niet voldoende.
In 2019 lag de rotonde aan de Helmkruidlaan er zo bij. Veel is gedaan om de veiligheid van fietsers te verbeteren, maar nog niet voldoende.

Helmkruidlaan krijgt fietspad aan de noordkant

Algemeen

NIJVERDAL - Om de veiligheidsproblemen voor fietsers aan de Helmkruidlaan op te lossen kiest het college voor fietspaden aan beide kanten van deze weg.

De rotonde op de kruising Helmkruidlaan – Baron van Sternbachlaan in Nijverdal is al jarenlang niet veilig genoeg voor fietsers. Er vinden geregeld (bijna) ongevallen plaats tussen fietsers en auto’s. In 2014 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de problematiek op dit kruispunt. Daaruit bleek dat een belangrijk deel van de (bijna) ongelukken plaatsvond en -vindt doordat fietsers uit een ‘onverwachte’ richting komen. Oorzaak is het tweerichtingenfietspad aan slechts een kant van de weg waardoor fietsers in tegengestelde richtingen de rotonde passeren. Maatregelen die in het verleden genomen zijn om de automobilist er op te attenderen dat er fietsers in twee richtingen oversteken, hebben tot op heden onvoldoende effect gehad. 

Oplossing
In 2019 nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd gesteld dat het resterende bedrag van de veiligheidsmaatregelen aan de Schuilenburgerweg konden worden ingezet om de problematiek bij de rotonde Helmkruidlaan - Baron van Sternbachlaan afdoende op te lossen.

Die oplossing is nu volgens het college een nieuw fietspad aan de noordkant van de Helmkruidlaan en het terugbrengen van het tweerichtingenfietspad aan de zuidkant tot een eenrichtingpad. Zo wordt het fietsverkeer op deze route afgehandeld op de manier zoals dat in verreweg de meeste gevallen elders ook gebeurt. Onverwachte en dus gevaarlijke situaties worden daardoor voorkomen. 

Beslissing
Als de raad in september positief beslist over het plan en de financiering, wordt het fietspad tussen de Koersendijk en de Morgenster eenrichtingverkeer van Nijverdal naar de Kruidenwijk. Aan de noordkant wordt dan eenzelfde fietspad gerealiseerd dat ruime biedt voor het fietsverkeer vanaf de Kruidenwijk naar Nijverdal.

Afbeelding
Column: Vakmanschap... 8 minuten geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 1 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 16 uur geleden
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 uur geleden
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 22 uur geleden
foto: annemieke van der togt
Solovoorstelling Sonny Boy met Tarikh Janssen in ZINiN Theater 23 uur geleden
Afbeelding
Jan van den Bosch en Lia de Waard-Oudesluijs zijn kandidaat-wethouders voor de gemeente Hellendoorn 16 apr, 20:47
Afbeelding
Aanpak van de eikenprocessierups 16 apr, 19:57