Maak van een echtscheiding geen vechtscheiding: vraag hulp bij dit emotionele proces.
Maak van een echtscheiding geen vechtscheiding: vraag hulp bij dit emotionele proces.

Avedan kan helpen bij nette scheiding

Algemeen

HELLENDOORN - Een echtscheiding zet je leven helemaal op zijn kop. Niet alleen moet je praktische zaken regelen, maar je krijgt ook te maken met emoties van jezelf en van je kinderen. Op de Dag van de Echtscheiding (vrijdag 10 september) brengt Avedan Maatschappelijk Werk daarom ook in gemeente Hellendoorn haar dienstverlening rondom (v)echtscheidingen extra onder de aandacht.

In Nederland gaat 1 op de 3 echtparen uit elkaar. Vaak gaat dit in goed overleg, maar volgens het CBS liep in 2019 al bijna een kwart van de scheidingen uit op een vechtscheiding (in 2013 was dit nog maar 10 procent). De gevolgen zijn enorm. Kinderen die te maken krijgen met een vechtscheiding ervaren psychische en psychosomatische klachten en loyaliteitsconflicten, presteren minder op school en hebben later zelf meer moeite om relaties aan te gaan. Dit levert naast persoonlijk leed ook enorme maatschappelijke schade op in de vorm van onder andere school- en werkverzuim, opvoedhulp en ondertoezichtstellingen.
Maatschappelijk Werk van Avedan kan in alle fases van een echtscheiding hulp bieden. ‘Partners kunnen bij ons terecht als ze relatieproblemen hebben en er samen niet uitkomen. Als er echt geen toekomst is voor de relatie, kunnen we mensen helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan. Daarbij leggen we de nadruk op een goede omgang met en rondom de kinderen. Want ook al ga je uit elkaar, je blijft een leven lang samen ouder van de kinderen. Om dat op een goede manier te doen kun je begeleiding krijgen. Maar we helpen ook met andere emotionele en praktische zaken en kunnen doorverwijzen als juridische of financiële hulp nodig is’, zegt manager Maatschappelijk Werk Monique Bakker van Avedan. Als de communicatie tussen ouders over de kinderen niet goed loopt kan een zogeheten BRAM-traject worden ingezet. Dit traject werd eerder verplicht opgelegd door de rechtbank en de Raad voor de Kinderbescherming, nu kan dit vrijwillig.
Jaarlijks zijn er zo’n 30.000 echtscheidingen in Nederland. Altijd een lastig en emotioneel iets. Helaas komen vechtscheidingen steeds vaker voor, terwijl deze met bemiddeling en openheid goed te voorkomen zijn. Dit voorkomt dat kinderen de dupe worden van de problemen die ouders met elkaar hebben. Wilt u ook wellicht begeleiding in dit traject? Avedan is te bereiken op 088-0403800.

Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 15 minuten geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 2 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 4 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 16 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 18 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' gisteren
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54