Dinand, Anita, Frits en Janneke zijn blij met deze kenmerkende locatie voor het Schrijversfestival en Boekenbal.
Dinand, Anita, Frits en Janneke zijn blij met deze kenmerkende locatie voor het Schrijversfestival en Boekenbal. Foto: A. van Ipenburg

‘Ik heb nog wel wat boeken op zolder liggen’

Algemeen

NIJVERDAL - Ga met een paar boekenliefhebbers in De Smidse zitten voor een verhaal over het Schrijversfestival met Boekenbal, dan moet je iedereen wel goed bij de les weten te houden! De ene anekdote volgt de andere, diverse schrijvers passeren de revue en, o ja, ‘dat mag ook wel in de krant’.

Het was een mooi voorproefje hoe het Schrijversfestival 25 en 26 september kan gaan verlopen. Twee dagen vol presentaties over boeken, praten met schrijvers en heel veel boeken. Boeken om te kopen, te ruilen en om van te genieten bij een kopje koffie. De organiserende dames en heren kijken er verlangend naar uit. “Het is leuk om met zo’n idee te komen,” vertelt Frits Korver. “Maar nu het dichterbij komt zijn er ineens nog heel veel dingen die nog moeten gebeuren. Er komt behoorlijk wat bij kijken.” Gelukkig hoeft Frits het niet alleen te doen. Dinand Webbink, Anita Schuurman en Janneke Meijer vormen samen met Frits het team dat alles organiseert en regelt. “Ik ben een echte boekengek, ik hou van lezen en dat wil ik altijd graag met anderen delen”, vertelt Frits verder. “Daarom ben ik ook lid van een leesclub en al jaren betrokken bij ZINiN Taal. Volgens mij was het wel weer eens tijd voor een boekenmarkt of iets dergelijks, dus dat heb ik in de groep gegooid. We waren allemaal al snel van mening dat het meer moest zijn dan ‘zomaar een boekenmarkt’. Het moest een weekend worden waar schrijvers en lezers elkaar konden ontmoeten. Zo zijn we tot het Schrijversfestival gekomen.”

Eenzaam

“Schrijven is een eenzame bezigheid”, zegt Dinand. “Net als lezen eigenlijk. Je doet het alleen. En corona heeft dat alleen zijn versterkt. Maar wij, mensen [met een grote armbeweging] zijn wel sociale dieren. We hunkeren naar ontmoetingen én we praten graag met anderen over wat we mooi of leuk vinden. Al pratend kwamen we op het idee alle lokale schrijvers uit te nodigen en hun de gelegenheid te geven iets over hun boek(en) te vertellen. Veel activiteiten lagen stil, maar er zijn wel diverse boeken uitgekomen, ze zijn alleen niet gepresenteerd. Dat kunnen de schrijvers tijdens het festival alsnog doen en van die gelegenheid maken diverse schrijvers actief gebruik. Zo vertelt Rob Harmeling over zijn boek ‘Geluk in beweging’ en Daniëlle Samuel over ‘Herinneringen aan een verborgen mikwe’. Maar ook Dirk Jan Wassenaar, Ben Middelkamp, Ursula Hegeman en Ditta op den Dries zijn van de partij.”
“En zo zijn er nog veel meer schrijvers in deze gemeente”, zegt Janneke. “Het is echt een weekend voor boekenliefhebbers en schrijvers. Je kunt boeken kopen, ruilen en ze zelfs krijgen bij een kopje koffie. Wij serveren geen koffie met koek, maar koffie met boek.”
“Ik heb al zo’n veertig boeken klaar liggen”, vertelt Dinand. “Dat ruimt wel lekker op. Misschien komen er de komende weken nog wel wat bij.” Ook Frits stelt diverse boeken beschikbaar voor ‘koffie met een boek’. “Op zondag hebben we dan een optreden van Emma Doldersum. Zij kwam als jong talent bij Ingenium naar voren”, vertelt Janneke. “En zaterdagavond hebben we muziek van Dustlands, de band van Jan Niewold.”

Boekenbal

Een echt schrijversfestival is natuurlijk niets zonder een echt boekenbal. Zaterdagavond kan iedereen daarom genieten van ‘books and beers’. “Dan zal er wel over andere dingen gesproken worden dan boeken”, lachen ze. “Er zijn die avond diverse speciaalbieren die iedereen kan proeven en zelfs kan kopen voor thuis”, gaat Janneke verder. “De brouwers vertellen hoe ze de bieren maken en geven zelfs een kleine demonstratie.”
“En, niet onbelangrijk: we maken bekend wie onze corona-schrijfwedstrijd heeft gewonnen”, voegt Frits toe. In oktober/november 2020 konden alle inwoners van de gemeente Hellendoorn schrijven over wat corona met hen deed. Een paar weken na de sluitingsdatum werd een shortlist van vijf schrijvers bekend gemaakt, die in maart van Wim Daniëls zouden horen wie de winnaar was. Dat kon toen niet doorgaan. “Het wachten van de schrijvers en alle andere nieuwsgierigen wordt tijdens het Boekenbal eindelijk beloond!” Het hele weekend kun je van 14.00 tot 17.00 uur gratis binnenlopen in De Smidse, op vertoon van je coronapas. Voor het Boekenbal moet je wel een (gratis) kaartje reserveren via www.zinin.com, 0548 624489 of de theaterkassa/TouristInfo.

Tekst: Annemieke van Ipenburg

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 39 minuten geleden
Een blij team van Draw2design. Zij gingen met de felbegeerde titel en bijbehorende beeldje terug naar de zaak.
'Draw2design is een terechte winnaar' 2 uur geleden
Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 4 uur geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 16 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 18 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 20 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 23 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 23 uur geleden