Stichting "70 jaar Molukkers in Overijssel" staat stil bij de komst van Molukkers naar Nederland met onder meer het boek ‘Verbroken Belofte'.
Stichting "70 jaar Molukkers in Overijssel" staat stil bij de komst van Molukkers naar Nederland met onder meer het boek ‘Verbroken Belofte'.

Elf schepen uit Indonesië

Algemeen

NIJVERDAL - In 2021 is ‘Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel’ actief. Dit om stil te staan bij het feit dat er in 1951 elf schepen met Molukkers in Nederland aankwamen. Onder meer een herdenking, een boek en een reizende expositie zijn deze maand aan de orde. In eerste instantie wilde de stichting op 21 maart al een herdenking organiseren. “Dat is de datum dat de eerste boot aankwam in Rotterdam”, legt penningmeester Wim Latupeirissa uit. De in totaal elf schepen brachten ruim 12.500 ex-KNIL militairen en hun gezinnen van Indonesië naar Nederland. “Door organisatorische redenen en coronamaatregelen werd dit 4 september. Hier werd ook het boek ‘Verbroken Belofte’ gepresenteerd”, aldus Latupeirissa.

Verbroken Belofte vertelt het verhaal van de Molukse geschiedenis. Het boek bevat dertig interviews met Molukkers uit zeven Molukse wijken in Overijssel. Eerste, tweede en derde generatie  vertellen hun ervaringen en zienswijzen. Het boek is in Nijverdal te koop bij boekhandel Bruna en bij Stichting Bunga Tandjung.

Naast de herdenking en de boekpresentatie, zal de reizende expositie “Van A(lmelo) tot (Z)wolle” door Overijssel trekken. De expositie vertelt het verhaal van Molukkers in onze provincie. “Deze staat tot 27 september in Almelo. Daarna komt de expositie in Nijverdal in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Daar zal deze een maand blijven staan”, zegt de penningmeester. De tentoonstelling zal vervolgens verder rondtoeren en uiteindelijk zal Zwolle in maart 2022 aan de beurt zijn. “We zijn nog in overleg om het daarna nog in het Memory Museum in Nijverdal te presenteren.”
Overal in Nederland laten Molukkers hun geschiedenis horen. Toch gaat het in Overijssel anders. “Er zijn zeven plaatsen in de provincie die samenwerken aan dit project”, aldus Latupeirissa. “Dit is een unieke constructie.” Elke gemeente heeft een eigen contactpersoon, die de invulling regelt. “Zij kennen de plaatselijke situatie beter dan wij op afstand.” Naast het boek en de expositie wil de stichting nog een goede afsluiter hebben op 20 maart 2022. “Dan is de cirkel weer rond.”

Tekst: EG-WÉL

Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 10 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00