Afbeelding

Column: Kinderen krijgen

Algemeen

Bij het krijgen van kinderen komt heel wat kijken. De babykamer, voeden, vieze luiers. Maar vergeet niet dat jullie ook enkele belangrijke zaken moeten regelen. Zeker als jullie niet zijn getrouwd en geen geregistreerd partnerschap hebben (let op: een samenlevingscontract leidt niet tot een geregistreerd partnerschap!). In deze bijdrage richten we ons op deze categorie. 

Erkenning en gezag

Ten eerste moet de vader het kind erkennen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Anders is de vader volgens de wet geen ouder van het kind. Het kind wordt door erkenning ook erfgenaam van de vader. Daarnaast moet de vader samen met de moeder het gezag aanvragen. Dit kan via rechtspraak.nl. Het gezag hebben betekent dat je het kind wettelijk kunt vertegenwoordigen. En het verplicht de vader om kinderen jonger dan 18 jaar te verzorgen en op te voeden . 

Erfgenaam

Stel dat een van jullie plots komt te overlijden. Dan zijn jullie niet automatisch erfgenaam van elkaar. Jullie kind is dan degene die alles erft van de overleden persoon. Dat kan problemen veroorzaken voor de achterblijvende partner. Wellicht moet hij of zij de woning uit, met alle gevolgen van dien. Dit kunnen jullie voorkomen door elkaar in een testament als erfgenaam te benoemen. 

Voogdij

Een voogd verzorgt en voedt het kind op als jullie dat allebei niet meer kunnen. Ook regelt deze geldzaken, zolang het kind nog minderjarig is. Daaronder valt ook de erfenis die jullie nalaten. Denk ook goed na over wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding. Heeft de voogd dezelfde normen en waarden? Denkt de voogd hetzelfde over de persoonlijke ontwikkeling van het kind? Je kunt in je testament vastleggen wie de voogd van je kind is. Heb je geen testament? Dan kun je ook bij de rechtbank een voogd registreren. Heb je dat niet gedaan? Dan benoemt de rechter een voogd.

Notariskantoor Oude Engberink

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 11 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 13 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 15 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 17 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 17 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 19 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 21 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45