Afbeelding

Column: Lastig vak?

Algemeen

Het is altijd mooi om te zien dat leerlingen best wel enthousiast beginnen aan een nieuw schooljaar. Nieuwe boeken, nieuwe schriften, voor sommigen zelfs compleet nieuwe vakken. Hoe spannend is dat?!

Veel leerlingen zijn zo enthousiast dat ze hun huiswerk als dat kan al in de les afmaken. Dat is mooi, want dan hoef je er niet meer naar om te kijken.

MAAR…

Daar loert ook een gevaar.

Stel je voor, je hebt op dinsdag en op vrijdag wiskunde en dat vind je best moeilijk. Als jij in die twee lesuren ook je huiswerk afmaakt, ben jij slechts twee momenten per week met een moeilijk vak bezig. Dat is eigenlijk te weinig.

Stel je nu eens voor dat je wat opgaven bewaart voor de woensdag en de donderdag én dat jij jezelf uitdaagt in het weekend wat extra te doen of wat opgaven te herhalen. Dan ben je op meerdere momenten bezig met wiskunde. Bijna elke dag dus. En dat heeft echt voordelen. Je weet eerder of je de lesstof wel of niet snapt, omdat je het thuis alleen moet doen. Je leest de theorie nog een keer door en kunt zo gerichtere vragen aan de leerkracht stellen. Bijvoorbeeld: ik snap het eerste deel van de opgave wel, maar bij vraag c weet ik nog niet goed wat te doen, wilt u dat nog een keer uitleggen? Dat staat natuurlijk veel beter dan dat je het niet probeert en meteen zegt ik snap het niet en je huiswerk opzij legt.

De kracht van verdelen wordt vaak onderschat. Zeker lastige zaakvakken moet je verdelen en herhalen op meerdere momenten in de week. Maar met welk vak je ook problemen hebt, denk aan bovenstaande tip. Verdelen + herhalen = voldoende. En zo kom jij ook dit jaar goed door.

Ingrid Aaltink – Fidder
Huiswerkbegeleiding Nijverdal
Kennis Educatie Centrum

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 1 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 3 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 5 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 7 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 8 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 9 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 11 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45