De mannen bezig met het tegengaan van verzakkingen. Links achter in de hoek de urnenmuur die de mannen zelf ontworpen en gemetseld hebben.
De mannen bezig met het tegengaan van verzakkingen. Links achter in de hoek de urnenmuur die de mannen zelf ontworpen en gemetseld hebben. Foto: A. van Ipenburg

‘Wij kennen veel van de mensen hier’

Algemeen

NIJVERDAL - Dat vrijwilligerswerk op een kerkhof meer is dan alleen perkjes aanharken en paden netjes houden, merk ik al snel als ik met de heren vrijwilligers van de katholieke begraafplaats in gesprek kom. Het is ook veel gezelligheid, lekker de draak steken met elkaar en flink aanpakken.

Op een mooie maandagmorgen vertellen de heren voluit over hun werk. Onder het genot van een kop koffie met koek en zelfs een bitterbal verdwijnt het beeld dat ik had en komt er een compleet plaatje voor terug. “Wij zijn daar (wijzende vinger) bezig verzakte stenen weer goed te leggen,” vertelt een van de heren. “Dat betekent dat we eerst de bovenlaag grind zeven, zodat er geen zand en blaadjes of takjes meer tussen zitten. Dan leggen we de balken aan de kant en vullen het graf weer netjes op met zand, zodat de bovenkant recht is. Vervolgens gaan de balken en het grind terug en ligt het graf er weer prima bij.”

Het verzakken van de graven heeft niets te maken met slecht onderhoud, maar komt door het natuurlijk proces. “Je wilt er natuurlijk liever niet over nadenken, maar de kist en menselijke resten vergaan in de loop van de jaren en dat betekent dat er ruimte komt voor het zand om te zakken. De grond klinkt ook vaak wat in. Door de verzakkingen tijdig bij te werken voorkomen we grote beschadigingen.”

Allemaal mannen

De groep die elke maandagmorgen de handen uit de mouwen steekt op de begraafplaats bestaat uit dertien mannen, van tussen de 60 en 85 jaar oud. De meesten komen zo rond hun zestigste ‘aanwaaien’ en gaan door tot ze niet meer kunnen. “Vrouwen zijn in onze groep zeker welkom, maar die komen niet zo snel,” vertelt Nico Jannink. Hij is het aanspreekpunt en regelt ook de administratie van het kerkhof. “Ik krijg het door als er iemand begraven gaat worden en samen zorgen we er dan voor dat de plek klaar is. Naast het snoeien, blad harken en paden onderhouden, assisteren we bij begraven en opgraven. Daarbij kun je denken aan graven die geruimd mogen worden omdat de grafrechten verlopen zijn en de nabestaanden die niet willen verlengen. Of een geliefde wordt opgegraven om samen met de partner (alsnog) gecremeerd te worden. Dat zijn best wel bijzondere momenten, waar we met veel respect aan meewerken.”

Waardering

Dat veel mensen hun werk erg waarderen, blijkt als er een vrouw bij de koffietafel komt staan met een afgedekte kom in haar handen. Bij verschillenden mannen beginnen de ogen te glinsteren. “Daar zijn de hapjes!” En onder de doek komende heerlijke, warme bitterballen tevoorschijn. “Dit doe ik niet elke week, hoor,” zegt de vrouw. “Deze mannen doen ontzettend goed werk. Het kerkhof ligt er altijd mooi bij en daar heb ik veel respect voor. Daarom kom ik een paar keer per jaar een lekker hapje brengen.”

“Dit is toch mooi,” zegt Nico. “We krijgen wel vaker bedankjes en dat is toch een bevestiging dat we goed werk doen. Niet dat we dat nodig hebben, maar het is fijn te weten dat je met het werk dat je doet inderdaad andere mensen een goed gevoel geeft. Wij kennen veel van de mensen die hier liggen, of familieleden ervan en dat schept toch een band. We maken het voor onszelf ook gezellig, maar dat hoort erbij.”

Stichting De Welle

Stichting De Welle is de vrijwilligersorganisatie van de gemeenten Hellendoorn en Wierden. Zij verbinden vraag en aanbod en initiëren veel activiteiten voor diverse bevolkingsgroepen die gedragen worden door vrijwilligers. Met de reeks artikelen over vrijwilligerswerk in deze krant geven zij inzicht in hun werkzaamheden.

Vrijwilligers maken ... is een landelijk project in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger. In heel Nederland vragen organisaties hiermee aandacht voor vrijwilligerswerk. Alle aspecten komen aan orde, van de organisatie die zonder vrijwilligers niet kan bestaan, tot de vrijwilliger die zich af en toe in zet.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 5 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 8 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 11 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 14 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 16 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 17 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49