foto: Johan Reijnders
foto: Johan Reijnders Foto: Suzanne Van Gaale

Jan Wolterink 'keigek' met zijn
stenen en fossielen

Fossielen, mineralen en bijzondere stenen. De heer Wolterlink en mevrouw Heetkamp uit Nijverdal hebben in de loop der jaren heel wat verzameld. Nu stellen zij het mooiste deel van hun collectie ten toon in ZINiN Bibliotheek.

De heer Wolterink was nog maar een klein jochie, twaalf was hij, toen hij voor het eerst met vriendjes mooie stenen ging zoeken. In de zandkuil van Nijverdal en in het ravijn.
Enthousiast gemaakt door hun meester Deelstra van de Prinses Marijkeschool. ,,We vonden wel wat, maar niet heel bijzonder," vertelt de heer Wolterink.
Op een gegeven moment ging hij in dienst, later trouwde hij en het zoeken naar stenen stond op een laag pitje. Tot zijn zoon, toen tien jaar, stenen wilde gaan zoeken. ,,Hij was lid van het IVN en ze gingen op excursie. Ik ging mee als chauffeur, hielp zoeken en we vonden een paar mooie fossielen.
Vanaf dat moment was ik weer verkocht." Samen met een kameraad ging hij met de familie op vakantie naar Engeland, naar de kust want 'daar is de kans groot op mooie vondsten'. ,,We kunnen urenlang speuren, op zoek naar nog mooiere. Het werkt heel ontspannend, want mensen zijn er nauwelijks, je bent lekker buiten en geconcentreerd bezig." Niet alleen in Engeland vond hij mooie fossielen en mineralen. Ook in Denemarken, Frankrijk en in Zweden is het regelmatig raak. ,,In Nijverdal moet je niet zijn, daar is niets meer te vinden.
In Westerhaar, Brabant, vind je daarentegen in de zandgroeven nog wel oude sponsen van 450 miljoen jaar oud. Dat is mooi." Eenmaal thuis bewaart hij alles in kasten en vitrines. ,,Je ziet 'm liggen, pakt 'm op, je bent blij met je vondst en thuis leg je het in de kast en kijk er nog maar af en toe naar. Eigenlijk zonde."
Ook zijn partner, mevrouw Heetkamp, is ondertussen 'keigek' zoals het stel zichzelf noemt.
,,Mijn vrouw verzamelt vooral mineralen en bijzondere stenen. Bijvoorbeeld met een gat of aparte vorm. Daar maakt ze weer slingers, halskettingen en sieraden van. Die zijn ook te zien op de expositie." Het is de eerste keer dat ze exposeren.
De expositie duurt tot en met 8 maart en is gratis te bezichtigen tijdens openingsuren van ZINiN Bibliotheek.