Afbeelding
Foto:

Tweede termijn voor burgemeester Anneke Raven

Burgemeester Anneke Raven is maandagavond tijdens een speciale raadsvergadering van Hellendoorn voorgedragen om ook een tweede termijn aan te blijven als burgemeester.

Het werd een unanieme benoeming, iets wat natuurlijk een mooie bekroning is voor de inzet de afgelopen jaren. Zij werd op 12 juli 2011 beëdigd als burgemeester. Er werd toen bewust gekozen voor een vrouw; een grote wisseling na een lange lijn mannen. Ze volgde Hans van Overbeeke op, die deze baan ruim zestien jaar vervulde. Iedere zes jaar moeten burgemeesters opnieuw benoemd worden bij Koninklijk besluit. Dit is veelal een formaliteit; burgemeesters kunnen doorgaans zonder problemen een herbenoeming krijgen, tenzij er grote politieke instabiliteit is binnen een gemeente. Haar tijd in Hellendoorn was tot nu toe veelal zonder grote problemen.
De volgende stap in de benoemingsprocedure is dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de voordracht van de gemeenteraad in behandeling neemt. Als ook hij akkoord gaat met herbenoeming volgt een aanbeveling bij de Koning. Deze zal Raven dan opnieuw formeel benoemen voor nog eens zes jaar.
De formele beëdiging staat al gepland voor de raadsvergadering van 11 juli. Raven is terecht trots en blij met het vertrouwen dat de gemeenteraad in haar heeft uitgesproken. Raven heeft een brede staat van dienst en bestuurlijke ervaring buiten de Hellendoornse politiek. Zo was Raven van 2001 tot 2011 lid van de Provinciale Staten in Utrecht.
Van 2003 tot 2007 vervulde ze ook de rol als CDA-fractievoorzitter en van 2007 tot 2011 als gedeputeerde. Hierin droeg ze portefeuilles van financiën, samenleving en cultuur.