Afbeelding
Foto:

Arbeidsongeschikt door een skiongeluk, wie gaat dat betalen?

De voorjaarsvakantie komt er weer aan. Veel Nederlanders vertrekken naar de sneeuw. Helaas is er elk jaar weer een flink aantal wintersporters dat met een blessure terugkeert van de wintersport. Mag een werkgever de wintersport verbieden?
Skiƫn en snowboarden zijn statistisch gezien risicovolle sporten. Het risico dat je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt is groter dan bij andere sporten. Maar sporten is leuk en gezond. Omdat de werkgever het loon bij ziekte moet doorbetalen, kan de werkgever er belang bij hebben dat jij met een bepaalde sport stopt. Mag een werkgever bepaalde sporten verbieden? Nee, een werkgever mag een werknemer niet verbieden een bepaalde sport uit te oefenen. Het is een grondrecht om in je vrije tijd te doen wat je wilt. De wet bepaalt ook dat een werkgever tijdens ziekte maximaal 2 jaar 70% van het loon moet doorbetalen. De loondoorbetalingsplicht van de werkgever geldt in principe altijd als er sprake is van ziekte, ongeacht wat de oorzaak hiervan is. Een werkgever mag de loondoorbetaling alleen stoppen als de ziekte met opzet is veroorzaakt. Het ondernemen van een risicovolle activiteit is echter niet voldoende om te spreken van opzet.

Uitzondering
Hoewel een werkgever risicovolle activiteiten dus niet kan verbieden, kan hij wel het gesprek met de werknemer aangaan over de risico's. In de CAO of in de arbeidsovereenkomst kan opgenomen worden dat een werknemer geen recht heeft op de bovenwettelijke aanvulling (van bijvoorbeeld 30%) als de ziekte is veroorzaakt door schuld of toedoen van de werknemer.
Hiervan kan sprake zijn als een blessuregevoelige werknemer als gevolg van de sportuitoefening steeds opnieuw uitvalt en de werknemer ondanks het verzoek van de werkgever om te stoppen toch met deze sport doorgaat.